Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ν. Φλογητά: Η Σαρκοφάγος- Μουσικοθεατρικό δρώμενο ,βασισμένο στο ομώνυμο πεζογράφημα του Γιώργου Ιωάννου ,και σε μουσική για σαξόφωνο του Philip Glass

➡3 και 4 Σεπτεμβρίου 2021 στο Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών
➡ Ώρα προσέλευσης 19.00 – ώρα έναρξης 20.30
➡ Είσοδος ελεύθερη με υποχρεωτική προκράτηση στη σελίδα:
όλες οι εκδηλώσεις : https://digitalculture.gov.gr/
περιορισμένος αριθμός θέσεων
🔶Λίγα λόγια για το έργο:
Ένας μοναχικός περιπατητής, κατά τις νυχτερινές περιπλανήσεις του στο αστικό τοπίο, συναντά μια σαρκοφάγο και διαπιστώνει πως έχει γίνει το ερωτικό καταφύγιο ενός νεαρού ζευγαριού. Στο κείμενο του Γιώργου Ιωάννου, το αρχαίο μνημείο, κατοικημένο απροσδόκητα από ένα παλλόμενο παρόν, πυροδοτεί στον αφηγητή μια ποιητική φαντασίωση όπου ο έρωτας και ο θάνατος, ο μύθος και η ιστορία, η σύγχρονη πόλη και το παρελθόν της συμπλέκονται σε ένα θαυμαστό παλίμψηστο.

 

Αυτό επιχειρεί να ζωντανέψει η παράσταση, συμπλέκοντας τον λόγο του Ιωάννου με αποσπάσματα από άλλα σπουδαία κείμενα και με αυθεντικές συνθέσεις για σαξόφωνο του κορυφαίου μινιμαλιστή Philip Glass. Ειδικότερα, θα ερμηνευτούν οι σολιστικές Melodies, γραμμένες από τον Glass το 1995 για μια θεατρική εκδοχή του κειμένου του Ζαν Ζενέ Αιχμάλωτος του έρωτα.
Την ίδια χρονιά ο συνθέτης χρησιμοποίησε τις Melodies και ως μουσικά σκίτσα για την σύνθεση του Κουαρτέτου Σαξοφώνων σε τέσσερις κινήσεις, ως ανάθεση του διάσημου Raschèr Saxophone Quartet, έργο που επίσης θα διατρέξει την παράσταση.
Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
🔶Συντελεστές
Ιδέα: Θεόφιλος Σωτηριάδης, Μελίνα Γαρμπή
Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΒEARTIVE – Θεόφιλος Σωτηριάδης
Δραματουργική σύνθεση, σκηνοθετική επιμέλεια: Μελίνα Γαρμπή
Μουσική επιμέλεια: Θεόφιλος Σωτηριάδης
Φωτισμοί, σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια: Σοφία Τσιριγώτη
Ηχοληψία: Γιώργος Βασίλας
➡Παίζουν: Αλέξανδρος Βοζινίδης (ηθοποιός) και Μελίνα Γαρμπή (ηθοποιός), Άλκμαν Κουαρτέτο Σαξοφώνων: Χρίστος Ζένιος (σοπράνο σαξόφωνο), Γιώργος Δαραβέλης (άλτο σαξόφωνο), Θεόφιλος Σωτηριάδης (τενόρο σαξόφωνο), Γιάννης Μυράλης (βαρύτονο σαξόφωνο).
Χρήσιμες πληροφορίες
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Aπαιτείται προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ.
Η προκράτηση είναι υποχρεωτική.
Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/.
Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
🔶Σύντομη αναφορά για τον χώρο:
Η πρώτη σαφής αναφορά στο παλαιό μετόχι Νέων Φλογητών της αγιορείτικης μονής Αγίου Παντελεήμονα ανάγεται στο 1311. Ωστόσο, τα υφιστάμενα κτίρια –το Παλαιό, το Κεντρικό και τα Μεμονωμένα– χρονολογούνται από το 1853 έως το 1909.
Σταθμό στη νεότερη ιστορία του συγκροτήματος αποτέλεσε η δεκαετία του 1920, όταν εγκαταστάθηκε σ’ αυτό νοσοκομείο του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού, με το Κεντρικό Κτίριο να λειτουργεί ως η βασική κτιριακή μονάδα του. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το συγκρότημα μετατράπηκε σε έδρα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ το 1960, μετά από καταστροφική πυρκαγιά, εγκαταλείφθηκε. Το 1999 το συγκρότημα περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής & Αγίου Όρους).
Μετάβαση στο περιεχόμενο