Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ανάπλαση αυλείου χώρου του ανοικτού θεάτρου Νέων Μουδανιών

Τίτλος: Ανάπλαση αυλείου χώρου του ανοικτού θεάτρου Νέων Μουδανιών
Δικαιούχος: Δήμος Νέας Προποντίδας
Προϋπολογισμός: 2.510.000,00
Ημερομηνία Ένταξης: 30/12/2016
Νομός: Χαλκιδικής
Πρόγραμμα: ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη
Άξονας: 14 Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος
Επενδυτική Προτεραιότητα: 6IVΑνάληψη δράσης για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την ανάπλαση των πόλεων, την αναζωογόνηση και την απολύμανση των υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά εκτάσεων (συμπεριλαμβανομένων των προς ανασυγκρότηση περιοχών), τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προώθηση μέτρων για τον περιορισμό του θορύβου (Θ.Σ. 06 – Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων)
Ειδικός Στόχος:

 

Περιγραφή της Πράξης:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33 Προώθηση της αστικής αναζωογόνησης

 

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση υπαίθριου αστικού χώρου πρασίνου και χώρων αναψυχής στην περιοχή που γειτνιάζει με το ανοιχτό αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών, με την αξιοποίηση έκτασης περίπου 11,5 στρεμμάτων και με σκοπό την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του τοπίου που σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα υποβάθμισης εξαιτίας της χρήσης του ως χώρου στάθμευσης και της έλλειψης πρασίνου, φωτισμού και συστήματος αποχέτευσης ομβρίων υδάτων. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της διάβρωσης από τη θάλασσα θα γίνει θωράκιση με φυσικούς ογκόλιθους κατά μήκος του υπάρχοντος κρηπιδώματος. Το έργο σχεδιάστηκε με βάση την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και με γνώμονα τη διασφάλιση της προώθησης των απαιτήσεων περιβαλλοντικής προστασίας, απόδοσης πόρων, μετριασμού κλιματικής αλλαγής. Με σεβασμό στο περιβάλλον ο σχεδιασμός των έργων κινείται στους εξής άξονες:
Η ανάπλαση ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο της υπάρχουσας κατάστασης. Οι επεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα είναι όσο το δυνατό μικρότερες ώστε να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον.
Χρησιμοποιούνται υλικά σε φυσικούς ανοιχτόχρωμους χρωματισμούς ώστε να μην απορροφώνται μεγάλες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας που θα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμότητας και κατά συνέπεια της θερμικής δυσφορίας στο χώρο. Επιλέγονται τοπικά υλικά όπου είναι δυνατό με σκοπό τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά τη μεταφορά. Εισάγονται περιοχές με φύτευση σε όλη την έκταση του χώρου με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας στο χώρο (αυξάνοντας τη θερμική άνεση) εξαιτίας: α) των βιολογικών λειτουργιών των φυτών, β) της μείωσης των επιφανειών των σκληρών υλικών, γ) της σκίασης μέσω των δέντρων. Συνοπτικά τα προβλεπόμενα έργα αφορούν την κατασκευή:

  • Παρτεριών και χώρων πρασίνου
  • Θέσεων στάθμευσης οχημάτων (95 θέσεις) και δικύκλων (16 θέσεις).
  • Πάρκου skating
  • Παιδικής χαράς.
  • 2 αναψυκτηρίων.
  • Πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμου (μήκους 355m)
Δράση: Αναβάθμιση περιβαλλοντικά τραυματισμένων τοπίων και κοινωνικών υποδομών σε περιοχές περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Ταμείο συγχρηματοδότησης: Ταμείο Συνοχής
Κατάσταση: Ενταγμένη