Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ενημερωτική εκδήλωση ”Η ακράτεια δεν έχει φύλο- Ο καρκίνος του προστάτη είναι αντιμετωπίσιμος”

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, ο Δήμος Νέας Προποντίδας, το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και το Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, διοργάνωσαν ενημερωτική ομιλία: ”Η ακράτεια δεν έχει φύλο- Ο καρκίνος του προστάτη είναι αντιμετωπίσιμος”, στο ΚΑΠΗ Νέων Μουδανιών.
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ισαάκ Ευάγγελος Ιωαννίδης, Καθηγητής Ουρολογίας, Νευροουρολογίας του Α.Π.Θ. τ. Διευθυντής του Γ.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο ομιλητής κ. Ισαάκ Ευάγγελος Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ακράτεια δεν έχει φύλο και μπορεί να εμφανισθεί τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες, ενώ μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες. Η συχνότερη αιτία της ακράτειας, είναι η ηλικία. Ο καθηγητής προτείνε, οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα ακράτειας, συνδυαστικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή να βελτιώσουν τη ζωή τους με: μείωση κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ, έλεγχο της κατανάλωσης των υγρών και ιδιαιτέρως μετά τις βραδινές ώρες, απώλεια σωματικού βάρους (ιδιαιτέρως σε όσους/όσες έχουν παραπάνω κιλά), φυσικοθεραπεία, έλεγχος της κύστης (ασκήσεις Kegel).
Επίσης, στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, αναφέρθηκε στον καρκίνο του προστάτη και πως αυτός μπορεί να αντιμετωπισθεί. Ειδικότερα, ανέφερε πως ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 45 και προτείνεται η συστηματική παρακολούθηση του προστάτη από εξειδικευμένο ουρολόγο. Εάν υπάρχει υποψία για κακοήθεια στον προστάτη, συνιστάται εκλεκτική βιοψία. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική (όπως επιθετική παρακολούθηση, ακτινοβολία, ορμονοθεραπεία επιλεκτική θερμοθεραπεία, χημειοθεραπεία κ.α.) ή χειρουργική (όπως ανοικτή, ρομποτική, λαπαροσκοπική). Τονισε πως το κάθε είδος χειρουργικής θεραπείας έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του.
Σαν συμπέρασμα, ανέφερε μάλιστα, πως η εξατομικευμένη επιλογή θεραπείας του κάθε αρρώστου γίνεται από ουρολόγο με εξειδίκευση.
Στο τέλος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον ομιλητή, σχετικά με ζητήματα και απορίες τους πάνω στα θέματα που προαναφέρθηκαν.
Μετάβαση στο περιεχόμενο