Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη

Τον Δήμο μας επισκέφθηκε την Κυριακή 29-5-2022 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνοδευόμενος κι από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Κουτουλάκη. Σε σύσκεψη που έγινε παρέστησαν μεταξύ άλλων: ο βουλευτής Γ. Βαγιωνάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Γιώργου, εκπρόσωποι του Λιμενικού σώματος, εκπρόσωποι του ΕΠΛΣ Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι φορέων, καθώς και αιρετοί του Δήμου μας.
Στην παρουσίαση που έγινε ο Δήμαρχος Μ. Καρράς, παρουσίασε την κατάσταση των λιμανιών και αλιευτικών καταφυγίων του Δήμου μας. Για το λιμάνι των Ν. Μουδανιών επεσήμανε την ανάγκη για επέκταση του προσήνεμου μώλου, ένα έργο για το οποίο υπάρχει απόλυτη μελετητική ωριμότητα αλλά απαιτείται μεγάλη χρηματοδότηση, που ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ. “Το θέμα είναι γνωστό στον Υπουργό και είμαστε σε συζήτηση για “τεμαχισμό” του έργου, ώστε να κατατεθεί ένα τμήμα του έργου για χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης” ανέφερε ο κ. Καρράς.
Το αλιευτικό Καταφύγιο Καλλικράτειας ανέφερε ο Δήμαρχος ότι έχει ήδη ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησης. Τα αλιευτικά καταφύγια Ν. Ποτίδαιας (Θερμαϊκός – Τορωναίος) έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος για μελέτες του δημοτικού λιμενικού Ταμείου που προχωρά τις διαδικασίες. Σε Ν. Τρίγλια και Ν. Πλάγια το Αλιευτικό Καταφύγιο βρίσκεται στη δεύτερη φάση κατασκευής της χερσαίας ζώνης.
Εκτεταμένη παρουσίαση έγινε ακόμη για το μεγάλο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών από τη Ν. Ποτίδαια έως την Ηράκλεια για την οποία είναι όλα έτοιμα για να υλοποιηθεί το έργο και αναζητείται χρηματοδότηση. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, όπως Ν. Ποτίδαια, Ν. Μουδανιά – ακόμη και στο Γυμνάσιο – σε Μουριές, παραλία Τρίγλιας (Μαγαζάρα), και στις παραλίες Βεργιά, Δελφίνια, Ν. Καλλικράτεια έχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες, ώστε να ενταχθούν με την πρώτη ευκαιρία σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της πρότασης 15,5, εκατ. ευρώ που υπεβλήθη προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά στην ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλη του την έκταση με κατασκευή ποδηλατόδρομου (είτε αμιγούς, είτε μικτής όδευσης με τα οχήματα), καθώς και στην ανάδειξη του διατειχίσματος της Ν. Ποτίδαιας. Επιπλέον, αναφορά έγινε και στη δυσκολία εκτέλεσης του έργου “Ανάπλαση ανοιχτού θεάτρου Ν. Μουδανιών” (παλιός, νέος αιγιαλός κτλ), ένα έργο ενταγμένο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 2, 5 εκατομ. Ευρώ. Το έργο αυτό βαίνει σε ολοκλήρωση και αναμένεται να δοθεί σύντομα σε χρήση.
Η παρουσίαση έκλεισε με τα δύο έργα, που εγκαινιάστηκαν την ίδια ημέρα, “Ανάπλαση εμπορικού Κέντρου Ν. Μουδανιών” (προϋπολογισμός, 4,4 εκατομ. Ευρώ) και “Ανάπλαση Δυτικού θαλασσίου μετώπου” για τα οποία, όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός θα έρθει η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. “Χρηματοδοτούμε το έργο των ασφαλτόστρωσης των τμημάτων χερσαίας ζώνης και την ανάπλαση του δυτικού θαλασσίου μετώπου. Αυτά για αρχή καθώς είναι μέσα στις δυνατότητές μας, αλλά οι υπόλοιπες οραματικές σας παρεμβάσεις θα στηριχθούν από μας για ένταξη στην επόμενη αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Μετάβαση στο περιεχόμενο