Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

13ο Συνέδριο Αγιομαμιτών Ελλάδος – Κύπρου

Στην ιστορία πέρασε το «13ο Συνέδριο Αγιομαμιτών Ελλάδος – Κύπρου» με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αδελφοποιημένων πόλεων: Αγίου Μάμα Χαλκιδικής, Τρούλλων Λάρνακας Κύπρου, Αγίου Μάμα Λεμεσού Κύπρου και Αγίου Μάμα Μυλοποτάμου Κρήτης. Στην αίθουσα του ΕΠΟΚΑΜ τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 φιλοξενούμενοι αλλά και κάτοικοι κυρίως του Αγίου Μάμα παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου.
Τις εργασίες τους συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος Μανώλης Καρράς, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η βουλευτής Κυριακή Μάλαμα, ο Πανοσολογιότατος πατέρας Δωρόθεος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Μάμα Χαλκιδικής Ιωάννης Γαροφάλλου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Τρούλλων Σπύρος Πάμπουλου, η Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Μάμα Λεμεσού Ελένη Βασιλείου και ο Αντιδήμαρχος Μυλοποτάμου Κρήτης Μιχόπουλος Δημήτρης.
Αρχικά, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Η Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821” που προλόγισε ο κ. Κυρίμης Στυλιανός.
Στην Α’ ενότητα παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις:
• Το χωριό μας Άγιος Μάμας Λεμεσού – Το εθνικό φρόνημα των κατοίκων του και η πατριωτική τους δράση στον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.
Εισηγήτρια: κα. Κωνσταντίνα Γαβριήλ
• Η Τουρκική εισβολή και οι επιπτώσεις της στο Νησί της Κύπρου αλλά και στο χωριό μας (Τρούλλοι Λάρνακας)
Εισηγήτρια: κα. Θεοδώρα Ζένιου
• Η Πολιτιστική Διπλωματία μέσα από τον θεσμό της Αδελφοποίησης
Εισηγητής: κ. Σαρρής Μιχάλης
Το Β’ ΜΕΡΟΣ περιλάμβανε:
• “Η προέλευση της λατρείας του Αγίου Μάμα και η σύνδεση του με την ιστορική και λαογραφική παράδοση του χωριού Άγιος Μάμας Χαλκιδικής”
Εισηγητής: κ. Απόστολος Κρασσάς
• “Το χωρίον Άγιος Μάμας Χαλκιδικής στα βυζαντινά και τα οθωμανικά χρόνια”
Εισηγητής: κ. Κουρμπέτης Δημήτρης
• Το χωριό Άγιος Μάμας στα νεότερα χρόνια.
Εισηγήτρια: κα. Αναστασία Σάγγου
Το συνέδριο συντόνισε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Ελευθερία Κεφάλα.
Στη διατύπωση των προτάσεων που ακολούθησε ο πατέρας Δωρόθεος ζήτησε την καθιέρωση των ανταλλαγών μαθητών των αδελφοποιημένων πόλεων, ώστε να συνεχίσει τους στόχους της η νέα γενιά αλλά και να ανεγερθεί πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Μάμαντος ένα μνημείο για τις ψυχές που χάθηκαν στη μάχη των ελών του 1821. Με τη σειρά του ο κ. Απ. Κρασσάς πρότεινε την έκδοση διηγήματος για τον Άγιο Μάμα και την κατασκευή μνημείου για τους καταγεγραμμένους Αγιομαμίτες αγωνιστές στην επανάσταση του 1821. Ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μ. Καρράς κατέγραψε τις προτάσεις, ώστε κάποιες από αυτές να υλοποιηθούν από τον Δήμο και κάποιες σε συνεργασία με τις αδελφοποιημένες πόλεις.
Το Συνέδριο έκλεισε με την απονομή τιμητικών πλακετών στους εκπροσώπους των αδελφών πόλεων αλλά και στους διατελέσαντες προέδρους της Κοινότητας Αγίου Μάμα Χαλκιδικής από τη χρονιά της αδελφοποίησης (το 1995) έως και σήμερα.
*Θα ακολουθήσει φωτογραφικό άλμπουμ του συνεδρίου.
Μετάβαση στο περιεχόμενο