Άρθρα

Μουσείο Αλιευτικών σκαφών & εργαλείων

Παραγάδια, καμάκια, αγκίστρια ομοιώματα από βάρκες μικρές και μεγάλες αλλά και εργαλεία που αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα και τα οποία αποτελούσαν, μέρος της καθημερινή ζωής των ψαράδων αποτελούν πια το υλικό του πρώτου ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ & ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ που άνοιξε τις πύλες του το Μάρτιο του 2001 στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής.

Το μουσείο έρχεται να καλύψει το κενό το οποίο υπήρχε στη χώρα μας, καθώς παρά τη πλούσια αλιευτική παράδοση που έχουμε σαν χώρα δε υπήρχε μέχρι σήμερα ένας χώρος συγκέντρωσης και παρουσίασης των αντικειμένων.

Η ιδέα ανήκει στο Ναυτικό Όμιλο Μουδανιών , που τα μέλη του πρόσφεραν μια σημαντική συλλογή κοχυλιών από τις ελληνικές θάλασσές και συνέβαλαν στη διατήρηση των αλιευτικών αντικειμένων .

Την πρωτοβουλία για τη ίδρυση του Μουσείου "αγκάλιασε" ο πρώην Δήμος Μουδανιών αλλά και οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) ,που ανέλαβαν και κατάφεραν να το κάνουν πράξη μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος PESKA.

Ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 329.000.000 δραχμές και καλύφθηκε κατά 45% από τη Ε.Ε, κατά 35% από κονδύλια του Δήμου Μουδανιών και κατά 20% από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η δεύτερη ενότητα αφορά το θαλάσσιο πλούτο και σε ειδική αίθουσα θα παρουσιάζεται ο μαγευτικός κόσμος των οστράκων επίσης τα αλιεύματα οι αξίες και τα οφέλη αλλά και η κακό μεταχείριση που δέχεται η θάλασσα. Όλα αυτά προβάλλονται σε αφίσες ταμπλό ομοιώματα.

Στη τρίτη ενότητα σε μια άλλη ειδική αίθουσα θα γίνονται βίντεοπροβολές με θέματα από τη μοναδικότητα του βυθού και της θάλασσας. Το μουσείο ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ & ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ  είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα , αν και υπάρχουν αρκετά μουσεία ναυτικά - ιστορικά.

Επίσης στο μουσείο υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων - διαλέξεων και βιβλιοθήκη. Από το 2016 λειτουργεί στο μουσείο και μία νέα αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.

Το μουσείο θα έχει μεγάλο όφελος για την περιοχή της Χαλκιδικής καθώς πρόκειται για ένα πρότυπο μουσείο που θα μπορεί να γνωρίσει στους επισκέπτες τη μαγεία της θάλασσας. επίσης θα αποτελεί τόπος έλξης για τους έλληνες και ξένους. Επίσης στον περιβάλλον χώρο του μουσείου δημιουργήθηκε εδώ και 3 χρόνια ένα μοναδικό πρότυπο πάρκο με μεράκι και πολύ κόπο, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στον Δήμο Ν Προποντίδας.
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου ( Δήμαρχος και Δ.Σ. ) και του μουσείου το ανέδειξαν σε πραγματικό πόλο τουριστικής αναφοράς και ενδιαφέροντος .

Το μουσείο έχει δεχτεί αρκετές χορηγίες και νέες συλλογές , ενώ ο εθελοντισμός  πολιτών έχει μεγάλη απήχηση σε αυτό.

Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να το επισκεφτούν μπορούν τις παρακάτω ώρες: 08.00 – 16.00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23730 26166

mouseio_alief_sk_1

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Σύνδεση σε αποχετευτικό δίκτυο

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα