Άρθρα

Ζωγράφου

 

Το μικρότερο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου με 389 κατοίκους. Χτίστηκε το 1922 από πρόσφυγες από το Αντιβάλ της Καππαδοκίας στην περιοχή του Μετοχίου της Ι.Μ. Ζωγράφου από όπου πήρε και το σημερινό του όνομα. Η γεωργία είναι ο κύριος τομέας απασχόλησης των κατοίκων του. Στις ταβέρνες και τα παραδοσιακά καφενεία που υπάρχουν στην πλατεία του χωριού, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας μαζί με την γαλήνη που προσφέρει η ελληνική επαρχία.

Σε μικρή απόσταση από την πλατεία υπάρχουν τα Βυζαντινά κτίσματα του πύργου και των βοηθητικών κτισμάτων, καθώς και το μοναδικό σωζόμενο στην Β. Ελλάδα συγκρότημα των «κολλιγόσπιτων», τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε . Κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού γίνεται το αντάμωμα των «Ανταβαλήδων» όπου μέσα από τις εκδηλώσεις που γίνονται μπορεί κανείς να γνωρίσει τα έθιμα των προσφύγων της συγκεκριμένης περιοχής.

zografou_1

Νέα Μουδανιά

 

Καλώς ήλθατε στην έδρα του δήμου μας. Η πόλη μας δημιουργήθηκε το 1922 από Μικρασιάτες πρόσφυγες της περιοχής του «Κιανού» κόλπου καθώς όπως έλεγαν οι ίδιοι, η περιοχή έμοιαζε πολύ με εκείνη της αλησμόνητης πατρίδας. Από τότε μέχρι σήμερα το νερό που κύλησε στο ποτάμι της ιστορίας της, την ανάθρεψε και την έκανε το υπ΄αριθμό ένα εμπορικό οικονομικό πολιτιστικό εκπαιδευτικό κέντρο της Χαλκιδικής.Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή τα Ν Μουδανιά είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Χαλκιδικής όπως εξάλλου και ο Δήμος. Το ανθρώπινο αυτό δυναμικό έχει δώσει πραγματικά μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης.Φτάνοντας κανείς στην πόλη θα συναντήσει ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο που ικανοποιεί και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις.

Περισσότερα...

Πετράλωνα

 

Στα Πετράλωνα ήρθαν πρόσφυγες από το Δίτσε. Στην περιοχή των Πετραλώνων βρήκαν εντόπιους κατοίκους της Κρήνης που είχαν εκεί κτήματα. Βρήκαν και μερικά τούρκικα τσιφλίκια, στα οποία εγκαταστάθηκαν πρόχειρα. Αργότερα άρχισαν να χτίζουν τα σπίτια τους με πέτρες και ξύλα.Οι πρόσφυγες φύτεψαν στη νέα γη αμπέλια, μηλιές, καϊσιές και οπωροφόρα δένδρα. Από το 1923-1934 έγινε μια προσωρινή διανομή των χωραφιών. Το 1934 δόθηκαν οριστικά. Έδωσαν επίσης σπόρους και άροτρα στους πρόσφυγες για να καλλιεργούν τη γη.
Η παλιά εκκλησία του προφήτη Ηλία έγινε το 1924/25 και η καινούρια εκκλησία άρχισε να χτίζεται το 1938 και τελείωσε το 1963. 
Όλο το χωριό γιόρταζε και γλένταγε το Δωδεκαήμερο, το Πάσχα, του Προφήτη Ηλία και της Παναγίας. Στη γιορτή του Προφήτη Ηλία χόρευαν τους ποντιακούς χορούς ομάλ, σέρρα, τρυγόνα, λάχανα, τικ, κότσαρι κ.α. Στον κόσμο σέρβιραν "σουρβά" (πλιγούρι), κοτόσουπα, "μπερέκ" (πίτα) και βραστή γίδα.

Περισσότερα...

Ελαιοχώρια

 

Στο χωριό Ελαιοχώρια, όταν ήρθαν οι πρόσφυγες βρήκαν λίγες οικογένειες ντόπιων και μερικά παλιά σπίτια. Οι πρόσφυγες ήταν από το Σχολάριο της Θράκης και από τη Μ. Ασία. Οι Θρακιώτες έφεραν κάποια πράγματα μαζί τους, ενώ οι Μικρασιάτες ήρθαν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν. Το χωριό είχε άλλοτε πολλές ελιές, γι αυτό το ονόμασαν Ελαιοχώρια.
Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Υπήρχε ποτάμι κι ένας νερόμυλος. Αργότερα οι κάτοικοι έφερναν νερό με τα κάρα από τη Ν. Τρίγλια, ως το 1960, που κατασκευάστηκε υδραγωγείο. Υπήρχε και καμίνι που έκαναν ασβέστη.
Η παλιά εκκλησία του χωρίου ήταν του Αγίου Γεωργίου. Την παραμονή της γιορτής του αγίου γινόταν μεγάλη πανήγυρη και ακολουθούσε γλέντι. Μεγάλα γλέντια γίνονταν στο καρναβάλι, την Πρωτομαγιά και το Δωδεκαήμερο. στα Ελαιοχώρια γινόταν λαμπρό καρναβάλι, τη διοργάνωση του οποίου ανελάμβανε κάθε φορά μια άλλη οικογένεια.

Κρήνη

 

Εκ του βιβλίου Γκιοκλαμά του μηνός Φεβρουαρίου του τούρκικου έτους 1288 (καθ ημάς 1873) του τουρκικού κτηματολογίου φυλασσομένου νυν εν τω γραφείω του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας περί των γαιών του χωριού Χαλκιδικής Κρήνη= Γκιρνέ,αναφέρεται ότι μέχρι το 1873 το παραπάνω χωριό ήταν τούρκικο τσιφλίκι.Το κατείχαν πέντε αδέρφια τούρκοι , τρείς απ αυτούς ο Ραχίτ Εφέντη, ο Ζετές Σουλειμάν και ο Ιζέτ Εφέντη καθώς και δύο χανούμισσες, η Νεμετολάχ και Ιμενέ.
Αυτοί οι πέντε το μεταβίβασαν σε άλλους πέντε δικούς μας αρχικούς αγοραστές τον Λιόλιο , Παπαθανασίου, Παπαγεωργίου και στο Θωμά και Κατερίνα, τέκνα Κυπαρίσση. Η αγορά έγινε έναντι 47.000 γρόσια.Στη συνέχεια , το 1888 οι πρώτοι αγοραστές πούλησαν σε 36 οικογένειες διάφορες εκτάσεις, ενώ οι υπόλοιπες έμειναν για κοινή χρήση των συνιδιοκτητών.
Ετσι από τους 36 έγιναν οι 130 οικογένειες του χωριού,οι οποίοι είναι ντόπιοι απόγονοι των αρχικών αγοραστών. Πρόσφυγες δεν υπάρχουν καθόλου στο χωριό.

krini_1 krini_2

Νέα Πλάγια

 

Ενδεικτικά αναφέρεται η περιοχή 'τούμπα' του δημοτικού διαμερίσματος Ν. Πλαγίων και η 'τούμπα' στα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων, Ελαιοχωρίων  και Ν. Συλάτων,οι οποίες είναι απομεινάρια προϊστορικών οικισμών.Επίσης στην περιοχή των 'νερομύλων' του δ/δ Ν. Τενέδου και στην περιοχή 'κούγκι' του δ/δ Ν. Τρίγλιας έχουν εντοπιστεί οικισμοί οι οποίοι έχουν σημάδια οίκησης από τους αρχαϊκούς χρόνους μέχρι και την βυζαντινή περίοδο. Στο δημοτικό διαμέρισμα Ν. Τρίγλιας ανασκάφθηκε και ένας μακεδονικός τάφος.Οι πρώτες ιστορικές αναφορές για την κατοίκιση της περιοχής μιλάνε για αποίκηση της περιοχής από το μακεδονικό φύλο των Βοτιαίων οι οποίοι έχτισαν τις πρώτες πόλεις στην Χαλκιδική με πιο κοντινή πόλη στην περιοχή μας την αρχαία Σπάρτωλο. Κατόπιν κατά την περίοδο των αποικιών οίκισαν την περιοχή Χαλκιδείς αλλά και άλλοι Έλληνες από την νότιο Ελλάδα.Πριν από την μικρασιατική καταστροφή στην περιοχή μας αναφέρονται μόνο το χωριό της Κρήνης και ο οικισμός Σουφλάρι στην περιοχή της σημερινής Ν. Τρίγλιας.

 

plagia_1 plagia_2

Νέα Τρίγλια

 

Στα Δυτικά του Νομού Χαλκιδικής βρίσκεται η πόλη της Νέας Τρίγλιας .Από την τελευταία απογραφή προκύπτει ότι ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 2.946 κατοίκους.Η Νέα Τρίγλια, είναι ένα χωριό που αποτελείται από εντόπιους κατοίκους και πρόσφυγες, οι οποίοι κατέφυγαν στο χωριό μετά τον ξεριζωμό τους από τις πατρίδες της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.
Το χωριό ,πριν καταφθάσουν οι πρόσφυγες ονομαζόταν Σουφλάρ ενώ τα χωριά ή οι κωμοπόλεις από τα οποία προήλθαν οι Μικρασιάτες είναι η Τρίγλια , το Βελετλέρ , η Απολλονιάδα , τα Καβούκλια, το Καλόλιμνο, το Πελαδάρι και το Κισδερβεντ.Οι Θρακιώτες προήλθαν από τα παρακάτω χωριά , Στέρνα, Γάνος και Πάνιδο.

Περισσότερα...

Σωζόπολη - Βεριά

 

Από τα Ν. Σίλατα παίρνει κανείς τον Επαρχιακό Δρόμο προς Ν. και, διασχίζοντας κάθετα την Νέα Εθνική Οδό, φτάνει στον παραλιακό οικισμό της Σωζόπολης. Οι κάτοικοι της ασχολούνται με τον τουρισμό, καθότι διαθέτει απέραντες παραλίες με καθαρά νερά, γραφικές ψαροταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, πάρκο με κιόσκια, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται ένας ντόπιος παραθεριστής ή και ο τουρίστας. Στον παραλιακό δρόμο της επιστροφής προς Δ., για τη Ν. Καλλικράτεια και, σε απόσταση 6 χλμ. από την τελευταία, συναντούμε τον Βυζαντινό Οικισμό της Βεριάς, που είναι επίνειο του Δημοτικού Διαμερίσματος Σιλάτων. Στα αριστερά του δρόμου δεσπόζει η περίφημη «Τούμπα» με τα ερείπια αρχαίου οικισμού, όπου και η Έδρα του Επισκόπου «Κασσανδρείας και Βρυών». Από τον λόφο ψηλά, που κατεβαίνει απότομα στη ΝΔ. ακτή αντικρίζει ο επισκέπτης την απέραντη παραλία της Βεργιάς, με τα κρυστάλλινα νερά της και τα μπαράκια της.

 

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα