Άρθρα

BeePathNet "Ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ενθαρρύνει οικολογικές ορθές πρακτικές στη μελισσοκομία " (2)

beepath_2                                                                            beepath_3

Το έργο “BeePathNet” που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT III, στο πλαίσιο της δημιουργίας Δικτύων Πόλεων Μεταφοράς (Transfer City Networks) των επιτυχημένων ορθών πρακτικών, έχει ως στόχο του να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων φιλικών προς τις μέλισσες. Μέσα από τη συμμετοχή των πόλεων στο έργο “BeePathNet” θα ενισχυθεί η αναγνώριση της αξίας του ρόλου των επικονιαστών στην βιοποικιλότητα αλλά και των επικονιαστών ως “χρήσιμου εργαλείου” στην ανάπτυξη της γεωργίας και της ευημερίας των πολιτών, επιτρέποντας στις πόλεις να εφαρμόσουν στρατηγικά και βιώσιμα σχέδια δράσης για την αστική μελισσοκομία. 

Το σχέδιο ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς “BeePathNet” περιλαμβάνει μια πρώτη φάση έξι μηνών. Σε αυτή τη φάση οι πόλεις εταίροι που συμμετέχουν καλούνται αφενός να γνωρίσουν σε βάθος την ορθή πρακτική της πόλης της Λιουμπλιάνα στον τομέα της αστικής μελισσοκομίας (μέσω της οποίας προωθείται η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας της πόλης και η αναγνώριση της αξίας των μελισσών ως επικονιαστών για την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης) και αφετέρου να διερευνήσουν τις δυνατότητες και προοπτικές που έχουν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τα στοιχεία εκείνα της καλής πρακτικής του έργου “BeePath” που ταιριάζουν στην δική τους πόλη. Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε όλοι τη σημασία των μελισσών για την επιβίωση και την επισιτιστική ασφάλεια των ανθρώπων, να ανακαλύψουμε τη σημασία του μελιού στην καθημερινή διατροφή αλλά και των υπολοίπων προϊόντων της μέλισσας και να μάθουμε περισσότερα για την “κουλτούρα” των μελισσών. 

Στο τέλος της πρώτης φάσης, οι πόλεις εταίροι θα υποβάλουν από κοινού αίτηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης, διάρκειας δύο ετών, κατά την τη οποία θα εφαρμοστεί η μεταφορά της ορθής πρακτικής της Λιουμπλιάνα και θα εφαρμοστεί το σχέδιο μεταβιβάσιμης αξίας σε κάθε πόλη-εταίρο. 

Αναμένεται ότι, χάρη στην επιτυχή προσαρμογή και την επαναχρησιμοποίηση ορθών πρακτικών, οι ευρωπαϊκές πόλεις-εταίροι μπορούν να βελτιώσουν τις  αστικές πολιτικές τους και, στην περίπτωση της αστικής μελισσοκομίας, να εφαρμόσουν βιώσιμα σχέδια δράσης με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης και επομένως την ευημερία των πολιτών της.

Ο δήμος Νέας Προποντίδας συμμετέχει στην πρώτη φάση του Δικτύου Μεταφοράς “BeePathNet” μαζί με άλλες τέσσερις πόλεις-εταίρους: την πόλη της Λουμπλιάνα (Σλοβενία) ως επικεφαλής εταίρο, την πόλη Cesena (Ιταλία), την πόλη Bydgoszcz (Πολωνία), την πόλη Hegyvidék (Βουδαπέστη) και την πόλη Amarante (Πορτογαλία).

Η συμμετοχή στο εν λόγω δίκτυο αναμένεται να έχει πολλαπλάσια οφέλη για τον Δήμο, καθώς θα ενισχυθεί η συνεργασία με πόλεις του εξωτερικού και η ανταλλαγή εμπειριών, σκέψεων και απόψεων στον τομέα της μελισσοκομίας και, κυρίως μέσω της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών, θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν βιώσιμα σχέδια δράσης για την αστική μελισσοκομία που θα προάγουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Η ανάπτυξη της ορθής πρακτικής “BeePathNet” ασκείται στην επικράτεια του Δήμου Νέας Προποντίδας. Για την επιτυχία του σχεδιασμού, ανάπτυξης και εφαρμογής του έργου “BeePathNet” προβλέπεται η σύσταση μιας Τοπικής Ομάδας Εργασίας (URBACT LOCAL GROUP- ULG: Τοπική Ομάδα Urbact), η οποία θα απαρτίζεται από όλους τους ενδιαφερόμενους που εκπροσωπούν κυρίως τον τομέα της μελισσοκομίας αλλά και από άλλους τομείς (τουρισμός, εκπαίδευση, αγροτικός τομέας) και θα ασχολείται με τα θέματα αστικής μελισσοκομίας ούτως ώστε να μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες για την προσαρμογή και τη μεταφορά της ορθής πρακτικής στον Δήμο μας. 

Για αυτό το λόγο, κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή όλων όσων ενδιαφέρονται να συμμετέχουν τόσο στο σχεδιασμό της πρότασης του Δήμου για δράσεις σχετικές με την ανάπτυξη της μελισσοκομίας που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου “BeePathNet” όσο και στην μετέπειτα υλοποίηση και εφαρμογή των σχεδίων δράσης του προγράμματος. 

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ή θέλουν να πληροφορηθούν σχετικά με το έργο “BeePathNet”, να επικοινωνήσουν με τις παρακάτω υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την υλοποίηση του έργου:

Δ/νση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής Δήμου Νέας Προποντίδας (Συντονιστής Προγράμματος URBACT)

Τηλέφωνα: 23733 50248 / 50250

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και Αλιείας Δήμου Νέας Προποντίδας

Τηλέφωνα: 23733 50204

Τμήμα Μελισσοκομίας «ΕΛΓΟ» Δήμητρα (Συντονιστής Τοπικής Ομάδας Εργασίας URBACT, ULGC)

Τηλέφωνα: 23730 91297

 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Δραστηριότητες σχετικές με το έργο: link σε  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “TRANSFER CITY VISIT AT NEA PROPONTIDA” (1η συνάντηση στα Νέα Μουδανιά )

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: BeePathNet

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση για την Ευρώπη

Τι σημαίνει “πολυεπίπεδη διακυβέρνηση” για την Ευρώπη;

Σύμφωνα με την Επιτροπή των Περιφερειών (CoR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως “πολυεπίπεδη διακυβέρνηση” νοείται “η αρχή που συνίσταται στη συντονισμένη δράση της Ένωσης, των κρατών μελών και των τοπικών και περιφερειακών αρχών, με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, καθώς και τη σύμπραξη που γίνεται πράξη χάρη σε μια λειτουργική και θεσμοποιημένη συνεργασία κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης” (COR-2014-01728-00-00-RES-TRA). Συνεπάγεται δε, “την αμοιβαία ευθύνη των επιμέρους επιπέδων διακυβέρνησης, ενώ στηρίζεται σε όλες τις πηγές δημοκρατικής νομιμότητας και στην αντιπροσωπευτικότητα των ενδιαφερόμενων παραγόντων” (Cd R 89/2009 fin).

Ποιος είναι ο “Χάρτης για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στην Ευρώπη”;

Η Επιτροπή των Περιφερειών (CoR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη:

εξέδωσε, με ψήφισμά της, τον Χάρτη για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση στην Ευρώπη (2-3/4/2014).
Ο Χάρτης μπορεί να υπογραφεί από:

  • Τις ευρωπαϊκές τοπικές και περιφερειακές αρχές: δήμους, νομαρχίες, διοικητικά διαμερίσματα, μητροπολιτικές περιοχές, επαρχίες, περιφέρειες κλπ.
  • Τις ευρωπαϊκές και εθνικές ενώσεις τοπικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και τα δίκτυά τους
  • Τους αιρετούς εκπροσώπους όλων των επιπέδων διακυβέρνησης

Ο Χάρτης δεν είναι νομικά δεσμευτικός, ωστόσο δεσμεύει τους υπογράφοντες να εξηγούν και να προωθούν την έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
Τα οφέλη του Χάρτη αφορούν κυρίως, στη δυνατότητα μεγαλύτερης προβολής των πρωτοβουλιών που θα αναλαμβάνουν οι υπογράφοντες σύμφωνα με το Χάρτη, καθώς οι πρωτοβουλίες αυτές θα παρουσιάζονται στον ιστότοπο του Χάρτη και σε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου που θα διοργανώνονται από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, τα κράτη μέλη και τα όργανα της ΕΕ. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών θα δύνεται η δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών για τον εντοπισμό ορθών πρακτικών και καινοτόμων σχεδίων, η εύρεση δυνητικών εταίρων, καθώς και η συμμετοχή στην προετοιμασία και παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ στο τοπικό και το περιφερειακό επίπεδο -και σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά όργανα.


Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και Δήμος Νέας Προποντίδας


Από την 11η Νοεμβρίου 2014 Δήμος Νέας Προποντίδας ανήκει στους συνυπογράφοντες του Χάρτη για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση στην Ευρώπη με απώτερο στόχο να αποκομίσει τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια από τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη σχετική συμμετοχή του.
Επίσης, ο Δήμος Νέας Προποντίδας συμμετέχει ήδη από την 12η Μαρτίου 2014 στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση για την ενίσχυση της στρατηγικής “ΕΥΡΩΠΗ 2020” (Multi-level governance in support of Europe 2020), ως εταίρος αδελφοποίησης με τον σλοβένικο Δήμο της Βέρχνικα (Vrhnika) σε θέματα ενεργειακής απόδοσης.
Στο πλαίσιο συμμετοχής του στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ο δήμος Νέας Προποντίδας πρόκειται να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών που εμπίπτουν στις δεσμεύσεις που προέρχονται από το Σχέδιο Δράσης που εκπόνησε από κοινού με τον εταίρο δήμο.
Το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί εμπίπτει στην κατηγορία των δράσεων ενημέρωσης και διαδραστικής προώθησης της ευαισθητοποίησης των δημοτών γύρω από το θέμα της πολιτικής ενεργειακής αποδοτικότητα και για το λόγο αυτό προτείνουμε, συνιστούμε και προτρέπουμε όλους τους δημότες μας να συνδράμουν στην προσπάθεια του δήμου αφιερώνοντας μερικά λεπτά για την συμπλήρωσή του.

Συμπληρώστε εδώ το ερωτηματολόγιο.

Εδώ παρατίθεται εικονίδιο σχετικά με το αντικείμενο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης:

logo_poliepipedis_1

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Ολοκλήρωση του προγράμματος με τίτλο “Αδελφοποίηση Εταίρων για την προώθηση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης προς ενίσχυση της Στρατηγικής ΕΥΡΩΠΗ 2020 σε θέματα Ενεργειακής Απόδοσης”.”

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της συμμετοχής μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο “Αδελφοποίηση Εταίρων για την προώθηση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης προς ενίσχυση της Στρατηγικής ΕΥΡΩΠΗ 2020 σε θέματα Ενεργειακής Απόδοσης” (“Twinning Partners MLG in support of  EUROPE 2020 in Energy Efficiency”), αντιπροσωπεία του δήμου Νέας Προποντίδας παραβρέθηκε στο σεμινάριο με τίτλο “Τοπικοί και περιφερειακοί εταίροι συνεισφέροντας στη Στρατηγική ΕΥΡΩΠΗ 2020” (“Local and regional partners contributing in EUROPE 2020”) στις Βρυξέλλες (5/3/2015), όπου είχαν την ευκαιρία: α) Να παρακολουθήσουν από κοντά τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν γύρω από τα άμεσα αποτελέσματά του, β) να παρουσιάσουν σ' ευρύτερο κοινό τα αποτελέσματα της δικής μας συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα, εστιάζοντας κυρίως στην ανταλλαγή καλών πρακτικών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ ημών και του δήμου της Βέρχνικα (Σλοβενία), του εταίρου δήμου μας σε θέματα ενεργειακής απόδοσης, καθώς και στις βασικές πρωτοβουλίες του δήμου μας, όπως αυτές καταγράφονται στο σχετικό Σχέδιο Δράσης μας, γ) να υποβάλλουν σχετικά ερωτήματα στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Επιτροπή των Περιφερειών) και δ) να προωθήσουν τη δικτύωση του δήμου μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με απώτερο στόχο την εξεύρεση εταίρων για την κοινή συμμετοχή μας σε μελλοντικά ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
    Κύριος φορέας της διοργάνωσης του σεμιναρίου ήταν η Γεν.Δ/νση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Ευρ. Επιτροπής ενώ στις συζητήσεις συμμετείχε και η Επιτροπή των Περιφερειών (CoR) μέσω αντιπροσώπων της, όπως ο κ. L. Van Der Brande.
    Σχετικές πληροφορίες γύρω από τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή του εν λόγω σεμιναρίου μπορείτε να βρείτε στην ηλ/κή ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO):
 http://ec.europa.eu/regional_policy/index.cfm/en/conferences/mlg2015/ 
    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή του δήμου μας στο ανωτέρω αναφερόμενο πρόγραμμα μπορείτε να απευθυνθείτε στη Δ/νση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του δήμου (υπάλληλος Μαρία Λιοζίδου).

Ο Δήμαρχος

Εμμανουήλ Καρράς

diakivernisi_1 diakivernisi_2 diakivernisi_1

Φυλλάδιο Εργασιών του Σεμιναρίου με τίτλο "Local and Regional Partners contributing to EUROPE 2020"
Παρουσίαση του Απολογισμού του Προγράμματος
Έκθεση Πεπραγμένων του Συνεδρίου/Σεμιναρίου

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Σύνδεση σε αποχετευτικό δίκτυο

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα