Δελτία Τύπου

Εορτασμός Παγκόσμιας Μέλισσας στο Δήμο Νέας Προποντίδας

Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο με απόφαση του ΟΗΕ, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων, ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, για να επισημανθεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη η σημαντικότητα των μελισσών και των λοιπών επικονιαστών για το περιβάλλον και τη ζωή και για να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους. Ο Δήμος Νέας Προποντίδας, με αφορμή τη συμμετοχή του ως εταίρος μαζί με άλλες πέντε ευρωπαϊκές πόλεις στο έργο “BeePathNet” του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT III, διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας.

Για την υλοποίηση των δράσεων υπήρξε προετοιμασία και σχεδιασμός από τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Δράσης του έργου και συνεργασία μεταξύ πολλών ανθρώπων από διάφορους τομείς: μελισσοκόμοι, εκπαιδευτικοί, Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δημοσιογράφοι, ΚΠΕ Αρναίας. 

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου και ώρα 19:00, στην Πλατεία Νέων Μουδανιών πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση που περιλάμβανε: 

    • Γευσιγνωσία και γνωριμία με τα προϊόντα της μέλισσας: Μέλι, Γύρη, Πρόπολη, βασιλικό πολτό.

Τα προϊόντα προσέφεραν τα μέλη που συμμετέχουν στην Τοπική Ομάδα Δράσης του Δικτύου “BeePathNet”: η πρότυπη οικοτεχνία μελισσοκομικών προϊόντων “Passion”, τα χειροποίητα προϊόντα μέλισσας και καλλυντικά του μελισσοκόμου παραγωγού Τσαλδάρη Νίκου (“Μελοίδα”), προϊόντα κυψέλης από τον παραγωγό μελισσοκόμο Μπουλάκη Γιάννη, μέλι από τον μελισσοπαραγωγό Λασκαρίδη Γεώργιο, μέλι και προϊόντα από την εταιρεία “Μelimnos”, προϊόντα της εταιρείας “Melit Μελισσοκομική Χαλκιδικής”.

    • Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων α) για την προσφορά της μέλισσας στο περιβάλλον και τους τρόπους προστασίας της και β) για τα χαρακτηριστικά και την αξία των προϊόντων της μέλισσας, Τα φυλλάδια επιμελήθηκαν τα μέλη της Τοπικής Ομάδα Δράσης του Δικτύου “BeePathNet” Αναστασία Λιούρτα, Φανή Χατζήνα και Ελισάβετ Παπουλίδου.

    • Έκθεση καλλιτεχνημάτων μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου που συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις εορτασμού της παγκόσμιας μέρας για τη μέλισσα.

    • Μουσικό δρώμενο των μαθητών από το 1ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών.

 

    • Παρασκευή παστελιού από τους σεφ Γιώργο Παλησίδη και Pascuale Lembo που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Χρησιμοποιήθηκαν αγνά ντόπια ποιοτικά υλικά που προσέφεραν επαγγελματίες της περιοχής μας όπως μέλι Χαλκιδικής από παραγωγούς- μέλη του δικτύου “BeePathNet”- σουσάμι και ξηροί καρποί από  το “ΑΡΙΣΤΟΝ”.

    • Μικρή έκθεση μελισσοκομικών φυτών, προσφορά από τα φυτώρια "Μπαλή", "Τρατσέλα" και "Γεωργία-Φάνης". Τα φυτά αυτά φυτεύτηκαν στο Ειδικό Σχολείο Ποτίδαιας και στο Νηπειαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Αγ. Μάμα. 

    • Η εκδήλωση έκλεισε με ροκ ήχους από το συγκρότημα του Κέντρου Τέχνης “Σύνθεση” που συμμετείχε αφιλοκερδώς.

    • Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το “Ηalkdiki Focus” και το πρόγραμμα παρουσίασε η Κα Κορίνα Ζολά η οποία και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις ως μέλος της Τοπικής Ομάδας Δράσης στο Δίκτυο Μεταφοράς BeePathNet. 

Παράλληλα, εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς από τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Δήμου Νέας Προποντίδας συμμετείχαν σε δράσεις από κοινού με τους μελισσοκόμους, το Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Δήμο Ν. Προποντίδας.

Συγκεκριμένα:

    • το 1ο Δημοτικό σχολείο Ν. Μουδανιών φιλοξένησε στο χώρο του σχολείου μια έκθεση με τις κυψέλες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι με εκθέματα που προσέφερε ο μελισσοκόμος, μέλος του Δικτύου “Beepathnet”, Μάνος Τριάντος ο οποίος έκανε και μια παρουσίαση σχετικά με τις μέλισσες στα παιδιά. Τα παιδιά ζωγράφισαν και έφτιαξαν όμορφες κατασκευές αφιερωμένες στη μέλισσα που εκτέθηκαν στην πλατεία την ημέρα της εκδήλωσης. 

    • Οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του 4ου Δημοτικού σχολείου Ν. Μουδανιών φύτεψαν αρωματικά μελισσοκομικά φυτά στην αυλή του σχολείου, έφτιαξαν κατασκευές με θέμα τις μέλισσες. Στους μαθητές έγινε μια παρουσίαση για τη μέλισσα και την κυψέλη από τη μελισσοκόμο και μέλος του δικτύου Βίκυ Φαντίδου.  Σε συνεργασία με το 1ο δημοτικό Μουδανιών και τη διδασκαλία της κ Πανταζή  τα παιδιά παρουσίασαν παιχνιδοτράγουδα στην εκδήλωση στην πλατεία.

    • Μαθητές από το 3ο Δημοτικό σχολείο Ν. Μουδανιών φύτεψαν αρωματικά μελισσοκομικά φυτά στα παρτέρια περιμετρικά της αυλής του σχολείου με τη βοήθεια της μελισσοκόμου και μέλος του δικτύου Βίκυ Φαντίδου, ζωγράφισαν παλιές κυψέλες που τους έδωσαν οι μελισσοκόμοι- μέλη του δικτύου “Beepathnet”.

    • Τα παιδάκια από το 1ο Νηπιαγωγείο Ν. Μουδανιών μαζί με τους γονείς και εκπαιδευτικούς παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τη μέλισσα από τα μέλη του δικτύου του “Beepathnet” την Κα Κατερίνα Καλαϊτζή εκπαιδευτικό και τον μελισσοκόμο Νίκο Τσαλδάρη, φύτεψαν αρωματικά μελισσοκομικά φυτά στις ρόδες που είχαν στην αυλή του νηπιαγωγείου, έβαψαν κυψέλες που προσέφεραν τα μέλη του δικτύου, έφτιαξαν ζωγραφιές και υπέροχες κατασκευές με θέμα τις μέλισσες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση που έγινε στην πλατεία. 

    • Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Καλλικράτειας έγινε παρουσίαση στα παιδιά για τη  μέλισσα το περιβάλλον και τα προϊόντα της από τη μελισσοκόμο και μέλος του δικτύου μας  Μαρίνα Ιωακειμίδου, τοποθετήθηκε ένα σπιτάκι που προσέφερε ο δήμος Νέας Προποντίδας το οποίο θα διαμορφώσουν κατάλληλα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί για την προβολή εκθεμάτων και κατασκευών σχετικά με τη μέλισσα. Επίσης τα παιδιά ζωγράφισαν κυψέλες που προσέφεραν μελισσοκόμοι μέλη του δικτύου μας και φύτεψαν μελισσοκομικά φυτά σε παρτέρια του σχολείου μας.

    • Στα 1ο και 2ο Νηπιαγωγεία Νέας Τρίγλιας έγιναν όμορφες κατασκευές και ζωγραφιές από τα παιδιά που ενημερώθηκαν από το μέλος του δικτύου και μελισσοκόμο Μαρίνα Ιωακειμίδου για τη μέλισσα και τη σπουδαιότητά της στο περιβάλλον καθώς επίσης φυτεύτηκαν μελισσοκομικά φυτά στην αυλή.

    • Στο Νηπιαγωγείο Αγ. Μάμα έγινε παρουσίαση στα παιδιά από τη μελισσοκόμο και μέλος του δικτύου Βίκυ Φαντίδου και φυτεύτηκαν μελισσοκομικά φυτά σε παρτέρια της αυλής. 

    • Στο Ειδικό σχολείο Νέας Ποτίδαιας έγινε φύτευση μελισσοκομικών φυτών στην αυλή από παιδιά και εκπαιδευτικούς και μέλη του δικτύου Beepathnet (Κατερίνα Τσαλδάρη) και έγινε μια παρουσίαση για τη μέλισσα και την κυψέλη από τη μελισσοκόμο και μέλος του δικτύου Βίκυ Φαντίδου και την Υπεύθυνη του προγράμματος 'BeePathNet' στην Ελλάδα Ελισάβετ Παπουλίδου. Διατέθηκε επίσης μια παλιά κυψέλη για να την φιλοτεχνήσουν τα παιδιά στο μάθημα χειροτεχνίας.

    • Στο δημοτικό σχολείο Νέας Ποτίδαιας έγινε, επίσης, φύτευση μελισσοκομικών φυτών στην αυλή από παιδιά, εκπαιδευτικούς και μέλη του δικτύου Beepathnet (Κατερίνα Τσαλδάρη)  και έγινε μια παρουσίαση για τη μέλισσα και την κυψέλη από τη μελισσοκόμο Βίκυ Φαντίδου. Διατέθηκε και μια παλιά κυψέλη για να την ζωγραφίσουν τα παιδιά.

    • Οι μαθητές που φοιτούν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Δήμου μας επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που βρίσκονται στον Άγιο Μάμα, ενημερώθηκαν για τις μέλισσες από το προσωπικό του Τμήματος, Φανή Χατζήνα και Λεωνίδα Χαριστό, οι οποίοι συμμετέχουν στο Δίκτυο Μεταφοράς BeePathNet, και φύτεψαν μελισσοκομικά φυτά στον προαύλιο χώρο. 

Οι δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Μέλισσας έκλεισαν με την εσπερίδα με θέμα "Τα οφέλη των προϊόντων της μέλισσας στη υγεία και ομορφιά του ανθρώπου" που υλοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 20:00 στο Πνευματικό Κέντρο Νέων Μουδανιών και οργανώθηκε σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Εκπαιδευτικών "ΠΛΕΥΣΗ" και το Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”. Ομιλήτρια ήταν η Δρ. Φανή Χατζήνα, Βιολόγος, Ερευνήτρια Α΄ και Διευθύντρια στο Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ” η οποία συμμετέχει και στο Δίκτυο Μεταφοράς  “BeePathNet” ως συντονίστρια της Τοπικής Ομάδας Urbact.

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη του Δικτύου BeePathNet που εργάσθηκαν για την υλοποίηση των δράσεων, τους εκπαιδευτικούς του Δήμου μας, τους ανθρώπους που δουλεύουν για τις μέλισσες και με τις μέλισσες καθώς και όλους όσοι συμμετείχαν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας για τη Μέλισσα. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα “BeePathNet”:

    • Facebook: Beepathnet NeasPropontidas – Μελισσοδιαδρομές

    • Ιστοσελίδα:https://sites.google.com/view/beepathnet-melissodiadromes

Ο Δήμαρχος

Εμμανουήλ Καρράς

beepathnet20-05_1 beepathnet20-05_2 beepathnet20-05_3 beepathnet20-05_4 beepathnet20-05_5 beepathnet20-05_6 beepathnet20-05_7 beepathnet20-05_8 beepathnet20-05_9 beepathnet20-05_10 beepathnet20-05_11 beepathnet20-05_12 beepathnet20-05_13

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Σύνδεση σε αποχετευτικό δίκτυο

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα