Δελτία Τύπου

Σύσκεψη στο Δήμο Νέας Προποντίδας για την καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 8:30 πμ πραγματοποιήθηκε εκτενής σύσκεψη στο Δήμο Νέας Προποντίδας παρουσία του Δημάρχου κ. Εμμανουήλ Καρρά για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Στη σύσκεψη κλήθηκαν όλοι οι σχετικοί με το αντικείμενο φορείς με στόχο την καλύτερη συνεργασία και τη λήψη συγκεκριμένων δράσεων για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των αδέσποτων και την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που δημιουργούνται στην κοινωνία από τη συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων Νέας Καλλικράτειας και Νέων Μουδανιών, ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ιδιώτες κτηνίατροι του Δήμου μας, η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Νέων Πλαγίων, ζωόφιλοι, εκπρόσωπος της ΚΟΜΑΘ, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών, πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου μας, μέλη της ΕΘΟΔΗΠ, η πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Επαγγελματιών Μουδανιών, διευθυντές σχολείων και ιδιώτες.

Στη σύσκεψη έγινε παρουσίαση της δουλειάς που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα των αδέσποτων ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ο οποίος στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας μεταξύ άλλων (α) έχει υπογράψει σύμβαση με το Φιλοζωικό Σύλλογο Νέων Πλαγίων για την περισυλλογή των αδέσποτων, (β) σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο για τη σήμανση, εμβολιασμό, στείρωση και περίθαλψη των αδέσποτων, (γ) έχει προχωρήσει στη δημιουργία και λειτουργία χώρου στειρώσεων από εθελοντές κτηνιάτρους με σκοπό να εντείνει τις προσπάθειες για περιορισμό του πληθυσμού των αδέσποτων, (δ) έχει προχωρήσει στη συνεργασία με την ελβετική οργάνωση VETS IN ACTION με σκοπό την εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα πιλοτικού προγράμματος δύο ετών στο Δήμο μας (το πρόγραμμα περιλαμβάνει φάσμα δράσεων, όχι μόνο σήμανση και στείρωση των αδέσποτων), (ε) έχει ενεργοποιήσει την εθελοντική ομάδα του Δήμου (ΕΘΟΔΗΠ) και ζωόφιλων που συνδράμουν ιδιαίτερα ενεργά στο πρόγραμμα του Δήμου για τα αδέσποτα, έχει και στο παρελθόν προχωρήσει και σε άλλες συσκέψεις με αστυνομία, κτηνιατρική υπηρεσία και φιλοζωικά σωματεία για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος, (στ) κάθε έτος κάνει προμήθεια τροφών, φαρμάκων, αναλωσίμων και εξοπλισμού για το πρόγραμμα, (ζ) έχει εκδώσει ενημερωτικά φυλλάδια, (η) έχει επισκεφτεί σχολεία για ενημέρωση των μαθητών, (θ) έχει συγκροτήσει την πενταμελή και την ειδική τριμελή επιστημονική επιτροπή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, (ι) έχει κάνει ακόμα και ενέργειες προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα αδέσποτα, (ια) έχει αποστείλει αιτήματα προς αρμόδιους φορείς (Δασαρχείο, Αστυνομία, Θηροφυλακή) για εντατικοποίηση των ελέγχων σε δεσποζόμενα ζώα. Κι αυτά είναι μόνο ένα μέρος της δουλειάς που έχει κάνει ο Δήμος μας σε αυτόν τον τομέα.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ο Δήμος μας έχει στειρώσει περί τα 1400 αδέσποτα ζώα, έχει εμβολιάσει πάνω από 1300, έχει σημάνει 1150 από αυτά, ενώ έχει περιθάλψει περί τα 250. Παρόλα αυτά όμως ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων αντί να μειώνεται παραμένει σταθερός. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι τα τελευταία τέσσερα έτη ο Δήμος μας έχει στειρώσει πάνω από 700 θηλυκά αδέσποτα σκυλιά, αυτή τη στιγμή δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αδέσποτα θηλυκά σκυλιά στους δρόμους του Δήμου μας που να μην έχουν στειρωθεί. Κι όμως καθημερινά συνεχίζουμε τις στειρώσεις κι αυτό γιατί βρίσκουμε συνέχεια στους δρόμους αδέσποτα ζώα που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους (κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, λοιποί ιδιώτες).

Η ύπαρξη όμως σταθερά υψηλού πληθυσμού αδέσποτων ζώων έχει ως αποτέλεσμα αφενός να έχουμε επιθέσεις σε πολίτες, παρότι ο Δήμος μας έχει περισυλλέξει πάρα πολλά επιθετικά σκυλιά, κι αφετέρου να παρατηρούνται κρούσματα κακοποίησης αδέσποτων ζώων. Έτσι ο Δήμος μας πεπεισμένος ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων περνάει από τα δεσποζόμενα αποφάσισε μέσα από τη σύσκεψη να γίνει συζήτηση και να αποφασιστούν συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους. Στο πλαίσιο λοιπόν της ισχύουσας νομοθεσίας προτάθηκε από το Δήμο μας συγκεκριμένα:

α) Οι ιδιώτες κτηνίατροι, να σημαίνουν με μικροτσίπ και να τα καταχωρούν στη βάση δεδομένων τα δεσποζόμενα ζώα που πηγαίνουν σε αυτούς οι πελάτες τους

β) οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι, να ενημερώσουν τα μέλη τους ώστε να τοποθετήσουν τσιπάκια σε όλα τα σκυλιά τους και να προβούν μέσω της θηροφυλακής στους σχετικούς ελέγχους

γ) η Κτηνιατρική υπηρεσία της Π.Ε. Χαλκιδικής να πιέσει τους κτηνοτρόφους να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία και να τοποθετήσουν μικροτσίπ στα σκυλιά τους

δ) η ελληνική Αστυνομία να κάνει ελέγχους σε δεσποζόμενα εάν φέρουν μικροτσίπ κι αν αυτό είναι καταχωρημένο στη βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ.

Μόνο έτσι θα μπορέσει αν αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων. Οι συμμετέχοντες ασπάστηκαν τις προτάσεις του Δήμου και αναμένουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών τους. Ζητούμε από τους πολίτες που έχουν κάποιο ζώο στο σπίτι τους να βοηθήσουν οι ίδιοι σε αυτή την προσπάθεια, σημαίνοντας πρώτοι τα δεσποτάκια τους.

Ο Δήμαρχος

Εμμανουήλ Καρράς

ADESP_12-10-18_1 ADESP_12-10-18_2 ADESP_12-10-18_3 ADESP_12-10-18_4 ADESP_12-10-18_5 ADESP_12-10-18_6

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Σύνδεση σε αποχετευτικό δίκτυο

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα