Άρθρα

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - GREEK SUMMER

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό Ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1904, δημιούργησε και πραγματοποιεί από το 1970 το πρόγραμμα Greek Summer με στόχο την προώθηση της διαπολιτισμικής ανταλλαγής μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ανθρώπους που ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στην επαφή τους με διαφορετικές κουλτούρες, στη συνεισφορά προς βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε ελληνικά χωριά και στη δυνατότητα δημιουργίας ισχυρών φιλικών δεσμών με άτομα της ίδια ηλικίας. Συμμετέχοντες του προγράμματος προσφέρουν κοινωνική εργασία στα χωριά που επισκέπτονται, συνεχίζοντας τη μακροχρόνια παράδοση που ξεκίνησε η Σχολή προκειμένου να βοηθήσει τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας και να φέρει εφήβους από την Αμερική κοντά σε αγροτικές, ελληνικές οικογένειες. Κατά τη διάρκεια του Greek Summer, οι συμμετέχοντες βιώνουν μια μοναδική διαδικασία μεταμόρφωσης της σκέψης και της φιλοσοφίας τους, καθώς συνεργάζονται για την επίτευξη κοινών στόχων και ανακαλύπτουν νέες προοπτικές και δυνατότητες για τους εαυτούς τους και τον κόσμο γύρω τους.
Οι πρώτες τρεις μέρες του προγράμματος είναι αφιερωμένες στην ομαλή προσαρμογή των συμμετεχόντων στην ελληνική πραγματικότητα μέσα από διαμονή τους σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής. Εκεί μαθαίνουν κάποια βασικά στοιχεία της ελληνικής γλώσσας, των λαϊκών παραδόσεων και των εθίμων, ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουν τον ελληνικό ήλιο και τη θάλασσα και να γνωριστούν καλύτερα ως ομάδα.
Στη συνέχεια περνούν χρόνο στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και βιώνουν την καθημερινή λειτουργία της γαλακτοπαραγωγής, της μονάδας πουλερικών και βοοειδών, των ελαιώνων, των αμπελώνων και των διάφορων καλλιεργειών. Επίσης, γνωρίζουν τα μουσεία και άλλα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης.
Συνέχεια έχει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και παραμονής σε κάποια κοντινή αγροτική περιοχή (τα τελευταία χρόνια έχουν επιλεγεί χωριά της Χαλκιδικής). Εκεί, οι συμμετέχοντες ζουν με ελληνικές οικογένειες που τους φιλοξενούν αφιλοκερδώς και εργάζονται ως ομάδα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στο χωριό μέσω π.χ. της δημιουργίας ενός πάρκου ή περιοχής αναψυχής, της ανακατασκευής οικοδομημάτων κ.α. Οι ανάδοχες οικογένειες συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των εκδηλώσεων καλωσορίσματος και αποχαιρετισμού. Οι νεαροί μαθητές φεύγουν από το χωριό που τους φιλοξένησε με ανεξίτηλη χαραγμένη στη μνήμη και την καρδιά τους την οικογένεια υποδοχής τους και την επαφή με ένα διαφορετικό πολιτισμό.
Το επόμενο μέρος του προγράμματος είναι ένα ταξίδι δέκα ημερών σε ιστορικά μέρη της Ελλάδας: Δελφοί, Αθήνα, Αρχαία Νεμέα και Μυκήνες αποτελούν σταθμούς αυτού του ταξιδιού. Αποκορύφωμα του ταξιδιού είναι η διήμερη ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μαθητές που έχουν κλείσει τα 15 τους χρόνια.
Για περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά) μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: www.afs.edu.gr/greeksummer.

Φωτογραφίες του προγράμματος Greek Summer στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.flickr.com/photos/americanfarmschool/sets/72157653242947073

Βίντεο του προγράμματος Greek Summer στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCkbZza0mufh0JPVdQHC59kg/videos

Για περιοχές της Χαλκιδικής που έχουν φιλοξενήσει το πρόγραμμα Greek Summer ανά έτος παρακαλούμε επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.google.com/maps/d/viewer?msa=0&mid=zkqoyQBOuGWs.k0Xy6fsGxETs

 

Φεστιβάλ Θάλασσας 2018

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Visit Nea Propontida

Δημοτικά Τέλη

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα