Άρθρα

Εορτασμός Παγκόσμιας Μέλισσας στο Δήμο Νέας Προποντίδας

Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο με απόφαση του ΟΗΕ, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων, ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, για να επισημανθεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη η σημαντικότητα των μελισσών και των λοιπών επικονιαστών για το περιβάλλον και τη ζωή και για να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους. Ο Δήμος Νέας Προποντίδας, με αφορμή τη συμμετοχή του ως εταίρος μαζί με άλλες πέντε ευρωπαϊκές πόλεις στο έργο “BeePathNet” του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT III, διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας.

Για την υλοποίηση των δράσεων υπήρξε προετοιμασία και σχεδιασμός από τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Δράσης του έργου και συνεργασία μεταξύ πολλών ανθρώπων από διάφορους τομείς: μελισσοκόμοι, εκπαιδευτικοί, Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δημοσιογράφοι, ΚΠΕ Αρναίας. 

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου και ώρα 19:00, στην Πλατεία Νέων Μουδανιών πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση που περιλάμβανε: 

    • Γευσιγνωσία και γνωριμία με τα προϊόντα της μέλισσας: Μέλι, Γύρη, Πρόπολη, βασιλικό πολτό.

Τα προϊόντα προσέφεραν τα μέλη που συμμετέχουν στην Τοπική Ομάδα Δράσης του Δικτύου “BeePathNet”: η πρότυπη οικοτεχνία μελισσοκομικών προϊόντων “Passion”, τα χειροποίητα προϊόντα μέλισσας και καλλυντικά του μελισσοκόμου παραγωγού Τσαλδάρη Νίκου (“Μελοίδα”), προϊόντα κυψέλης από τον παραγωγό μελισσοκόμο Μπουλάκη Γιάννη, μέλι από τον μελισσοπαραγωγό Λασκαρίδη Γεώργιο, μέλι και προϊόντα από την εταιρεία “Μelimnos”, προϊόντα της εταιρείας “Melit Μελισσοκομική Χαλκιδικής”.

    • Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων α) για την προσφορά της μέλισσας στο περιβάλλον και τους τρόπους προστασίας της και β) για τα χαρακτηριστικά και την αξία των προϊόντων της μέλισσας, Τα φυλλάδια επιμελήθηκαν τα μέλη της Τοπικής Ομάδα Δράσης του Δικτύου “BeePathNet” Αναστασία Λιούρτα, Φανή Χατζήνα και Ελισάβετ Παπουλίδου.

    • Έκθεση καλλιτεχνημάτων μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου που συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις εορτασμού της παγκόσμιας μέρας για τη μέλισσα.

    • Μουσικό δρώμενο των μαθητών από το 1ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών.

Περισσότερα...

Συμμετοχή του Δήμου Νέας Προποντίδας στο Bootcamp του έργου “Beepathnet” στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας

beepath_2                                                                           beepath_3

Την περασμένη εβδομάδα, από τις 8 έως τις 12 Απριλίου 2019, ο Δήμος της Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας φιλοξένησε το “BeePathNet BootCamp” του έργου BeePathΝet, που υλοποιείται από έξι ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στο δίκτυο των πόλεων μεταφοράς ορθών πρακτικών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT III. Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πόλεις που θα ακολουθήσουν την ορθή πρακτική της “διαδρομής της μέλισσας” της Λιουμπλιάνα είναι: η Πολωνία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, από όλες τις πόλεις εταίρους, οι εκπρόσωποι της τοπικής ομάδας δράσης του έργου Urbact Local Group (ULG), μαζί με τον συντονιστή της, που συστήθηκε σε κάθε πόλη. Η τοπική ομάδα δράσης αποτελείται από μέλη που καλούνται να δραστηριοποιηθούν στους εξής επιμέρους τομείς: εκπαίδευση, τουρισμό, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, μελισσοκόμοι και προϊόντα που σχετίζονται με τη μέλισσα, περιβάλλον και βιοποικιλότητα. Η εκπροσώπηση του Δήμου μας έγινε από τα  μέλη που συμμετέχουν στην τοπική ομάδα δράσης και συγκεκριμένα: από την Κορίνα Ζολλά εκπρόσωπο τουρισμού και ενημέρωσης, Κατερίνα Καλαϊτζή- Τσαλδάρη, εκπρόσωπο της εκπαίδευσης, Μανόλη Τριάντο εκπρόσωπο των μελισσοκόμων και των προϊόντων μέλισσας, Βίκυ Φαντίδου εκπρόσωπο προϊόντων μέλισσας αλλά και του τομέα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, Ελισάβετ Αρβανίτη εκπρόσωπο του τομέα τουρισμός/βιοποικιλότητα και περιβάλλον και την συντονίστρια της τοπικής ομάδας Δράσης, Φανή Χατζήνα. 

Το πρόγραμμα του Bootcamp περιελάμβανε μια σειρά από δραστηριότητες που επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν πλήρως την ορθή πρακτική και να εργασθούν σε ομάδες.

Η ομάδα της Λιουμπλιάνα οδήγησε τους συμμετέχοντες από όλες τις χώρες στο... “μονοπάτι της Μέλισσας” που δημιουργήθηκε στην πόλη τους και τούς έδειξε τα σημεία ενδιαφέροντος του Beepath προκειμένου να δουν στην πράξη και να κατανοήσουν το περιεχόμενο της ορθής πρακτικής του BeePath.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της συνάντησης οι συμμετέχοντες δούλεψαν ομαδικά αλλά και μεμονωμένα σε υποομάδες εργασίας και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους, τις γνώσεις αλλά και τις ιδέες και προτάσεις τους για το πώς οραματίζονται να υλοποιηθεί στις πόλεις τους το έργο BeePathnet. Διερεύνησαν τις ομοιότητες και τις διαφορές που έχουν οι πόλεις μεταξύ τους στους επιμέρους τομείς: στη μελισσοκομία, στην εκπαίδευση, τον τουρισμό κλπ. 

Η ομάδα που συμμετείχε εκ μέρους του Δήμου Νέας Προποντίδας εκπροσώπησε επάξια τον δήμο μας με αξιόλογες παρουσιάσεις  του θέματος της μελισσοκομίας, προβάλλοντας τον δήμο μας αλλά και τη χώρα μας. Υπέβαλλε σημαντικές προτάσεις για την υλοποίηση του έργου BeePath και παρουσίασε το όραμα του δήμου όσον αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας μέσα από δράσεις όπως αυτή της αστικής μελισσοκομίας που στοχεύουν στη προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Υπήρξε άψογη η συνεργασία των μελών της ομάδας μας με τα μέλη των ομάδων από τις άλλες πόλεις που συμμετείχαν για τη διαμόρφωση του σχεδίου των δράσεων που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα των δεκαοκτώ μηνών.

Η όμορφη εμπειρία αλλά και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από την επίσκεψη των εκπροσώπων της τοπικής ομάδας δράσης του δήμου μας σε αυτή τη συνάντηση, έθεσαν τα θεμέλια για μια καλή συνεργασία μεταξύ του Δήμου, των δημοτών αλλά και άλλων φορέων που εμπλέκονται ή θα εμπλακούν για την επιτυχή υλοποίηση του έργου BeePath Net.

 

Πληροφορίες: 

    • Ελισάβετ Παπουλίδου: 23733 50248 (Δήμος Νέας Προποντίδας)

    • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    • Facebook: Beepathnet NeasPropontidas – Μελισσοδιαδρομές

Ο Δήμαρχος

Εμμανουήλ Καρράς

loiuompliana_1 loiuompliana_2 loiuompliana_3 loiuompliana_4 loiuompliana_5

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ “BeePathNet” της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας URBACT III

beepath_2                                               beepath_3

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Δίκτυο Μεταφοράς “BeePathNet -Building together the story of bees in urban areas” της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας URBACT III, ξεκίνησε τη συνεργασία μαζί με άλλους πέντε εταίρους: την Πόλη της Λουμπλιάνα (Σλοβενία) ως επικεφαλής εταίρο, την πόλη Cesena (Ιταλία), την πόλη Bydgoszcz (Πολωνία), την πόλη Hegyvidék (Βουδαπέστη) και την πόλη Amarante (Πορτογαλία). Η υλοποίηση του παραπάνω έργου θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Στόχος του έργου είναι να προωθήσει, μέσω του σχηματισμού δικτύου πόλεων μεταβίβασης της καλής πρακτικής, (Transfer Cities) την ανάπτυξη σχεδίων δράσεις σχετικά με την αστική μελισσοκομία.

Από τις 25 έως τις 26 Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο του έργου BEEPATH, πραγματοποιήθηκε στα Νέα Μουδανιά η επίσκεψη του επικεφαλής εμπειρογνώμονα και της συντονίστριας της τοπικής ομάδας Urbact (ULGC) της Λιουμπλιάνα με σκοπό: την παρουσίαση της καλής πρακτικής της πόλης της Λιουμπλιάνα στα ενδιαφερόμενα μέρη που κλήθηκαν και παραβρέθηκαν να συμμετάσχουν, την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με την μελισσοκομία στο Δήμο Νέας Προποντίδας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, την ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων με στόχο τον εκπόνηση της “μελέτης μεταφοράς” της καλής πρακτικής στον Δήμο Νέας Προποντίδας.

Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» όπου, παρουσία των καλεσμένων εκπροσώπων από μελισσοκόμους της περιοχής, από την εκπαίδευση, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αρναίας, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος από τον Lead Expert Klemen Strmšnik και η παρουσίαση της καλής πρακτικής "BeePath, Good Practice"από την συντονίστρια ULG Maruška Markovčič.

Στη συνέχεια, η Δρ. Φανή Χατζίνα, ερευνήτρια στο Τμήμα Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ») και συντονίστρια ULG του προγράμματος BeePath για την Νέα Προποντίδα, εξήγησε το έργο του Ινστιτούτου κυρίως όσον αφορά στην στήριξη που παρέχει στους μελισσοκόμους και παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με την ανάπτυξη της μελισσοκομίας σε μη αστικό αλλά και σε αστικό περιβάλλον. Η εκπρόσωπος του ΚΠΕ Αρναίας Κα Μπίνιου Ευαγγελία παρουσίασε το έργο σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών από όλη τη χώρα σε θέματα σχετικά με τις μέλισσες και ειδικότερα την παρουσίαση της υλοποίησης του θεματικού δικτύου εθνικής εμβέλειας με τίτλο «Μέλισσας έργα, ανθρώπων αγαθά» με στόχο την προσφορά γνώσης μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητικών ομάδων με βιωματικές μεθόδους-δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, έγινε ανοικτή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους του Δήμου, των μελισσοκόμων και των εκπαιδευτικών. Παρουσιάστηκε από τον καθένα ξεχωριστά η εμπειρία του σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με θέματα των μελισσών στην πόλη μας, έγιναν ερωτήσεις σχετικά με την καλή πρακτική της Λουμπλιάνα, συζητήθηκαν προτάσεις και ιδέες από όλους σχετικά με τον τρόπο που οραματίζονται να υλοποιηθεί η μεταφορά της καλής πρακτικής.

Το απόγευμα της πρώτης μέρας έγινε ξενάγηση των εκπροσώπων της Λιουμπλιάνα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ») στον Άγιο Μάμα και στην περιοχή Natura του Αγίου Μάμα και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε μελισσοκόμους της περιοχής.

Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μελισσοκομικό πάρκο της επιχείρησης “ANEL” που βρίσκεται στο 17ο χλμ Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης– Μουδανιών όπου προσφέρεται βιωματική-διερευνητική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τον κόσμο της μέλισσας και των προϊόντων της καθώς και να επιμορφωθούν σχετικά με τη σημαντικότητα των μελισσών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Παρουσιάστηκε η περίπτωση του συγκεκριμένου πάρκου στους εκπροσώπους της Σλοβενίας ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με τη μέλισσα, την τουριστική προβολή των προϊόντων της μέλισσας ιδιαίτερα μέσω της πρωτότυπης ιδέας της κατασκευής ενός ιδιαίτερου χώρου, το “σπιτάκι μελισσοθεραπείας”.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο του πάρκου του Μουσείου Αλιευτικών σκαφών Νέων Μουδανιών αλλά και στον εσωτερικό χώρο του μουσείου με σκοπό τη διερεύνηση της ιδέας χρήσης του συγκεκριμένου χώρου του πάρκου αλλά και κάποιας αίθουσας του μουσείου για φιλοξενία ενός θεματικού πάρκου για τη μέλισσα με μελισσοκομικά φυτά, κυψέλες για εκπαιδευτικούς σκοπούς, εκθέματα για τουριστική προβολή και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ιστορία της μέλισσας στην περιοχή καθώς και για τη φιλοξενία διάφορων δράσεων στα πλαίσια υλοποίησης του έργου BeePathNet.

Η δεύτερη μέρα έληξε με συνεδρίαση της ομάδας εργασίας και των εκπροσώπων της Λουμπλιάνα όπου έγινε μια ανακεφαλαίωση της τρέχουσας κατάστασης, των αναγκών του Δήμου Νέας Προποντίδας, των προσδοκιών του Δήμου σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς του σχεδίου BeePath της Λιουμπλιάνα ως καλή πρακτική στην πόλη μας και του τρόπου που πρέπει να εργαστούμε για να το πετύχουμε.

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην 1η αυτή συνάντηση του έργου “ΒeePathNet” και ευελπιστεί στην συνέχιση της συνεργασίας με όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς για τον επιτυχή σχεδιασμό και εφαρμογή ενός σχεδίου για την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που θα περιλαμβάνει τις μέλισσες ως σημαντικό στοιχείο για τη διατήρησή του.

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας                       Ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Προποντίδας

Εμμανουήλ Καρράς                                                      Ανδρέας Λέλεκας

  fasi1_1   fasi1_2

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ 28/8 ΕΩΣ 30/8 ΣΤΗ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ 1ης ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ “ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ BeePathNet” της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας URBACT III

beepath_2                                                  beepath_3

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Δίκτυο Μεταφοράς “BeePathNet -Building together the story of bees in urban areas” της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας URBACT III, συμμετείχε με τρεις εκπροσώπους του στη συνάντηση όλων των εταίρων χωρών που έλαβε χώρα στην Πόλη της Λουμπλιάνα της Σλοβενίας το διάστημα 28-30 Αυγούστου 2018.

Η συνάντηση αυτή υλοποιήθηκε με σκοπό την ολοκλήρωση των εργασιών της 1ης Φάσης του δικτύου μεταφοράς BeePathNet για την προετοιμασία της τελικής πρότασης χρηματοδότησης που θα

υποβληθεί από κοινού από όλους τους εταίρους, τον Οκτώβριο του 2018, για έγκριση στη Γραμματεία του Urbact.

Οι εργασίες που περιλαμβάνονταν κατά τη διάρκεια των έξι μηνών υλοποίησής της 1ης φάσης (04/04/2018 έως 04/10/2018) αφορούσαν:

• την εύρεση κατάλληλων εταίρων για τη δημιουργία ευρύτερου δικτύου που θα υλοποιήσουν από κοινού τη β' φάση. Ο Δήμος Νέας Προποντίδας επιλέχθηκε μαζί με τους Δήμους Hegyvidék (Βουδαπέστη) και τον Δήμο Amarante (Πορτογαλία) για τη διεύρυνση του αρχικού δικτύου του προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν η πόλη της Λιουμπλιάνα ως επικεφαλής εταίρος, η πόλη Cesena (Ιταλία) και η πόλη Bydgoszcz (Πολωνία).

• την ολοκλήρωση της μελέτης σχετικά με τον τρόπο που η καλή πρακτική του BeePathNet μπορεί να μεταφερθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα (Transferability Study) και στην οποία θα γίνεται συστηματική ανάλυση των δεδομένων που επικρατούν στον τομέα της μελισσοκομίας και ιδιαίτερα των συνθηκών ανάπτυξής της σε αστικό περιβάλλον σε κάθε μια από τις πόλεις εταίρους,

• την εκπόνηση από κοινού του προγράμματος δράσεων – ενεργειών εφαρμογής της καλής πρακτικής,

• την προετοιμασία της υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης της δεύτερης φάσης.

Στην πραγματοποιηθείσα διεθνής συνάντηση εργασίας με όλους τους εταίρους συμφωνήθηκε από κοινού το τελικό κείμενο της πρότασης χρηματοδότησης της δεύτερης φάσης που θα υποβληθεί για έγκριση στην γραμματεία του URBACT και σχεδιάσθηκε το πρόγραμμα δράσεων – ενεργειών εφαρμογής της καλής πρακτικής που θα μεταφερθεί στις πόλεις εταίρους που θα συμμετέχουν στο Δίκτυο Μεταφοράς κατά τη διάρκεια της διετούς υλοποίησης της δεύτερης φάσης της δράσης.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης, οι εταίροι εργάσθηκαν μαζί ώστε να συμφωνηθεί το τελικό κείμενο της πρότασης και το πλαίσιο των δράσεων που θα υλοποιηθούν από κάθε εταίρο χωριστά αλλά και από κοινού κατά τη 2η φάση. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν: παρουσιάσεις όλων των πόλεων που συμμετέχουν στο σχήμα, παρουσίαση της καλής πρακτικής της πόλης της Λιουμπλιάνα, συζητήσεις με ειδικούς σε θέματα μελισσοκομίας αλλά και επισκέψεις και συναντήσεις με συνεργάτες του BeePath και ενημέρωση σε θέματα σχεδιασμού και εφαρμογής της καλής πρακτικής.

Ο δήμος Νέας Προποντίδας, το επόμενο διάστημα, θα καλέσει σε ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση όσα ενδιαφερόμενα μέρη επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα και το περιεχόμενο της πρότασης χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε μεταξύ των εταίρων πόλεων να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT III για τη χρηματοδότηση υλοποίησης του δικτύου μεταφοράς BEEPATHNET.

Επιδίωξη και στόχος του Δήμου Νέας Προποντίδας είναι, μέσα από την ευκαιρία που του δίνεται να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, να προωθήσει δράσεις και πολιτικές που αφενός προωθούν και ενισχύουν την ανάπτυξη και στήριξη της μελισσοκομίας στην περιοχή αλλά κυρίως αποσκοπούν μακροπρόθεσμα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της διατροφικής ασφάλειας.

Για αυτό το λόγο, η συμμετοχή και η συνεργασία φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και πολιτών που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον προγραμματισμό και υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος, είναι απολύτως απαραίτητη για την επιτυχία της προσπάθειας του Δήμου να στηρίξει δράσεις που έχουν συμπεριληφθεί στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό και στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και της τοπικής ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας                       Ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Προποντίδας

Εμμανουήλ Καρράς                                                      Ανδρέας Λέλεκας

  loympiana_1   loympiana_2    loympiana_3    loympiana_4    loympiana_5    loympiana_6

Ενημερωτική Συνάντηση για την έναρξη υλοποίησης της 2ης Φάσης του Δικτύου “Beepathnet– Μελισσοδιαδρομές” στο Δήμο Νέας Προποντίδας Την

beepath_2                                             beepath_3

Την Τρίτη στις 19/2/2019 στα γραφεία του Τμήματος Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας που βρίσκονται στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκε, μεταξύ εκπροσώπων των υπηρεσιών του Δήμου Νέας Προποντίδας, του “ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ” και ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών του Δήμου, η πρώτη ενημερωτική συνάντηση μετά την έγκριση χρηματοδότησης του έργου “Δίκτυο BeePath Net–Μελισσοδιαδρομές” από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT III. Το έργο “BeePathNet” που εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία του URBACT III στις 05/12/2018, θα έχει διάρκεια υλοποίησης 2 έτη και κύριο στόχο του τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων φιλικών προς τις μέλισσες. Οι πόλεις που εγκρίθηκαν να συμμετέχουν στο τελικό σχήμα υλοποίησης του δικτύου “BeePathNet” είναι: ο Δήμος της Ljubljana (Σλοβενία), ο Δήμος Amarante (Πορτογαλία), ο Δήμος Hegyvidék, (XII District της Βουδαπέστης), η πόλη Bydgoszcz (Πολωνία) , ο δήμος Cesena (Ιταλία) και ο Δήμος Νέας Προποντίδας (Ελλάδα).

Στην συνάντηση συμμετείχαν μελισσοκόμοι, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες από τον τουρισμό και η ομάδα έργου “BeePathNet” που έχει ορισθεί για την υλοποίηση και παρακολούθησή του από τον Δήμο Νέας Προποντίδας.

Για την υλοποίηση των δράσεων του έργου, το αμέσως επόμενο διάστημα θα συσταθεί μια Τοπική Ομάδα Έργου από ενδιαφερόμενους πολίτες και εκπροσώπους από διάφορους τομείς: μελισσοκομία, εκπαίδευση, τουρισμό, πολιτισμό, περιβαλλοντικούς φορείς που, σε συνεργασία με τον συντονιστή της τοπικής ομάδας και τις υπηρεσίες του Δήμου, θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν από κοινού το δίκτυο BeePathNet ώστε να δημιουργήσουμε στο Δήμο μας ένα πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό Δίκτυο, για την ανάδειξη της σημασίας της αστικής μελισσοκομίας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με πολλαπλούς τρόπους.

Η ατζέντα της ενημερωτικής συνάντησης αφορούσε την παρουσίαση του προγράμματος και τους στόχους του για την επόμενη διετία. Ακολούθησε γνωριμία με όλους τους συμμετέχοντες που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη του δικτύου. Τέλος, άνοιξε μια συζήτηση σχετικά με το είδος και το περιεχόμενο των δράσεων του προγράμματος που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τα μέλη του δικτύου.

Το Δίκτυο είναι ανοιχτό για όποιον επιθυμεί να συμμετέχει στην Τοπική Ομάδα.

Επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση της Τοπικής Ομάδας η Τρίτη 12 Μαρτίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:

• Ελισάβετ Παπουλίδου: 23733 50248 (Δήμος Νέας Προποντίδας)

• Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

• Facebook: Beepathnet NeasPropontidas – Μελισσοδιαδρομές

 

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας                       Ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Προποντίδας

Εμμανουήλ Καρράς                                                      Ανδρέας Λέλεκας

  fasi2_1  

BeePathNet: Εμπλουτίζοντας την Ζούγκλα των πόλεων με μέλισσες!

              beepath_2 beepath_3                             English Version

Το πρόγραμμα “BeePathNet” σκοπεύει να δημιουργήσει ένα δίκτυο πόλεων στην ΕΕ στις οποίες επιχειρείται να μεταφερθεί η αρχική ιδέα του “BEE PATH” που εφήρμοσε η πόλη της Λιουμπλιάνα καθώς και τα αποτελέσματα και οι λύσεις που προέκυψαν από την εφαρμογή αυτής της ιδέας. Στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνο η μεταφορά, αλλά κυρίως η αναβάθμιση και βελτίωση της αρχικής ιδέας.

Εξετάζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις σε σχέση με το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την επισιτιστική αυτάρκεια και η σύνδεσή τους με την ιδέα της ανάπτυξης της αστικής μελισσοκομίας ως πρόταση για την επίλυσή τους. Μέσω μιας ολοκληρωμένης και συμμετοχικής μεθοδολογίας προσέγγισης, επιδιώκεται να ενισχυθεί η ικανότητα των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών να επηρεάζουν τις σχετικές πολιτικές και να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν αποδοτικές λύσεις σε παρόμοια θέματα.

Το Δίκτυο Μεταφοράς (Transfer Network) “BeePathNet” αποτελείται από 6 ευρωπαϊκές πόλεις (Transfer Cities):

• Δήμος της Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, ως επικεφαλής εταίρος (https://www.ljubljana.si/en/),

• Δήμος Amarante, Πορτογαλία (http: //www.cm-amarante.pt/),

• Δήμος του Bydgoszcz, Πολωνία (http://www.visitbydgoszcz.pl/en/),

• Δήμος της Cesena, Ιταλία (http://www.italia.it/en/discover-italy/emilia- romagna / forlicesena.html)

• Δήμος Hegyvídek του XII. Διαμερίσματος - Βουδαπέστη, Ουγγαρία (https://www.hegyvidek.hu /),

• Δήμος Νέας Προποντίδας, Ελλάδα (http://www.nea-propontida.gr/).

To “BeePathNet” είναι ένα Δίκτυο Μεταφοράς (Transfer Network) του URBACT και εντάσσεται στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος URBACT III 2014-2020 (http://urbact.eu/).

Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) (http://ec.europa.eu/regional_policy/en/funding/erdf/).

Διάρκεια υλοποίησης της Φάσης 2 του έργου: 04.12.2018 - 04.12.2020 Συνολικός Προϋπολογισμός του έργου: 599.086,06 EUR (από τα οποία 452.286,05 EUR αντιστοιχούν σε Ευρωπαϊκά Κονδύλια και 146.800,01 EUR είναι δημόσια συγχρηματοδότηση).

Περισσότερες Πληροφορίες:

Webpage: www.urbact.eu/beepathnet

Facebook: https://www.facebook.com/BeePathNet/

Tweeter: https://twitter.com/beepathnet

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

BEE PATH: https://www.ljubljana.si/en/ljubljana-for-you/environmental-protection/the-bee-path/

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ 11/2 ΕΩΣ 15/2 ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ 2ης ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ “ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ BeePathNet” της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας URBACT III

beepath_2                                                  beepath_3

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του που απορρέουν από τη συμμετοχή του στο Δίκτυο Μεταφοράς “BeePathNet-Building and Connecting Urban Bee-aware Cities in Europe” της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας URBACT III, συμμετείχε με δυο εκπροσώπους του στη συνάντηση όλων των εταίρων χωρών που έλαβε χώρα στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας το διάστημα 11-15 Φεβρουαρίου 2019.

Η συνάντηση αυτή ήταν η εναρκτήρια συνάντηση της 2ης Φάσης του δικτύου μεταφοράς BeePathNet του οποίου η υλοποίηση εγκρίθηκε από την Γραμματεία του URBACT στις 04/12/2018.

Επικεφαλής εταίρος της πρότασης είναι η Πόλη της Λιουμπλιάνα και στο τελικό εταιρικό σχήμα συμμετέχουν οι εξής εταίροι:

1. ο δήμος της Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), ηγέτης εταίρος

2. ο δήμος της πόλης Bydgoszcz (Πολωνία),

3. ο δήμος Amarante (Πορτογαλία)

4. ο δήμος Cesena (Ιταλία)

5. η πόλη Hegyvidék -12ο διαμέρισμα (Βουδαπέστη)

6. ο δήμος Νέας Προποντίδας (Ελλάδα)

Στην πραγματοποιηθείσα διεθνής συνάντηση εργασίας με όλους τους εταίρους έγινε η ενημέρωση και καθοδήγηση των υπευθύνων της ομάδας έργου οι οποίοι έχουν ορισθεί να συντονίζουν και να παρακολουθούν το έργο κατά την διετή διάρκεια υλοποίησής του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα συναντήσεων της Φάσης II του έργου “BeePathNet Transfer Network”, το οποίο αποφασίσθηκε και συμφωνήθηκε από όλους τους εταίρους και αποτυπώθηκε στην “Μελέτη Μεταβίβασης της Καλής Πρακτικής” (“Transferability Study”) και στην πρόταση χρηματοδότησης, θα υλοποιηθεί μιας σειρά από διακρατικές επισκέψεις- συναντήσεις. Στην εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting) που έγινε στην Βουδαπέστη από 11/2/2019 έως 15/02/2019 προβλεπόταν η συμμετοχή του υπεύθυνου συντονιστή της ομάδας του έργου (Project Coordinator) και του υπεύθυνου συντονιστή της Τοπικής Ομάδας URBACT (ULGC,Urbact Local Group Coordinator) δεδομένου ότι η συγκεκριμένη συνάντηση επικεντρώνεται στην ενημέρωση και καθοδήγηση των δύο ανωτέρω ατόμων ώστε να αποκτήσουν τα “εργαλεία” και τη μεθοδολογία για τον σχεδιασμό, οργάνωση και παρακολούθηση των δράσεων που θα υλοποιηθούν. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης, οι εταίροι έλαβαν όλες τις απαραίτητες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο σύνταξης και υποβολής του “Σχεδίου Μεταβίβασης” (transfer plan), αλλά και για τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες για την ποιοτική εκτέλεση του έργου.

Ο δήμος Νέας Προποντίδας, το επόμενο διάστημα, θα καλέσει σε ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση όσα ενδιαφερόμενα μέρη επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά με την έναρξη της Φάσης 2 του έργου και προκειμένου να συσταθεί η Τοπική Ομάδα (Urbact Local Group) που θα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση του έργου BeePathNet στον Δήμο μας.

Επιδίωξη και στόχος του Δήμου Νέας Προποντίδας είναι να προωθήσει δράσεις και πολιτικές που αφενός προωθούν και ενισχύουν την ανάπτυξη και στήριξη της μελισσοκομίας στην περιοχή αλλά κυρίως αποσκοπούν μακροπρόθεσμα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της διατροφικής αυτάρκειας.

O Δήμαρχος Νέας Προποντίδας                       Ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Προποντίδας

Εμμανουήλ Καρράς                                                      Ανδρέας Λέλεκας

  fasi3_1   fasi3_2

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Visit Nea Propontida

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα