Άρθρα

Νέα Τένεδος

Η Κοινότητα της Νέας Τένεδου ιδρύθηκε 1924 με την εγκατάσταση των προσφύγων από την Παλαιά Τένεδο. Επίσης στον πληθυσμό εντάχθηκαν Θρακιώτες (Αγγελοχώρι Αν. Θράκης), Σαρακατσάνοι, Ντόπιοι Βαβδινοί.

Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και πιο συγκεκριμένα η ελαιοκομία, καλλιέργεια φυστικοδέντρων, βαμβακιού και σιταριού καθώς και η κτηνοτροφία.

Στη Βόρεια πλευρά της Νέας Τενέδου, βρίσκεται ο ορεινός όγκος Ύψωμα ή Μικρή Κατσίκα όπου υπάρχει λατομείο στο οποίο εξορύχετε ασβεστόλιθος και το οποίο είναι ένα από τα τρία λατομεία που υπάρχουν στη Χαλκιδική

Η Νέα Τένεδος εντάσσεται στο γεωθερμικό πεδίο Τρίγλιας με θερμοκρασία υδάτων περίπου 42 βαθμούς Κελσίου.

Στη Νέα Τένεδο λειτουργεί Νηπιαγωγείο, ΚΑΠΗ, αγροτικός συνεταιρισμός και αγροτικό ιατρείο. Επίσης, το 1999 ιδρύθηκε ο «Σύλλογος Απανταχού Τενεδίων το κοινόν των Τενεδιών».

Νέα Ποτίδαια

 

Αποτελεί την μοναδική είσοδο για την χερσόνησο της Κασσάνδρας. Είναι γνωστός τουριστικός προορισμός της Χαλκιδικής. Το 1923 πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και την Καλόλιμνο έχτισαν την Ν. Ποτίδαια πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης. Περπατώντας μέσα στο χωριό κατά μήκος της διώρυγας θα δείτε το διατείχισμα της αρχαίας πόλης δίπλα ακριβώς από το κανάλι. Η ανατολική παραλία του χωριού με την εξαιρετική της θάλασσα κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από χιλιάδες παραθεριστές.Πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια σας προσφέρουν ευχάριστη διαμονή υψηλού επιπέδου. Διαλέξτε ένα από τα πολλά μαγαζιά για καφέ φαγητό και ποτό και είναι σίγουρο ότι θα το ευχαριστηθείτε. Από την γέφυρα του ισθμού μπορείτε να απολαύσετε τον Θερμαικό και τον Τορωναίο τις δύο θάλασσες που αγκαλιάζουν το χωριό. Στα δύο μεγάλα παραθαλάσσια πάρκα μπορείτε να χαλαρώσετε κάνοντας βόλτα μέσα στο πράσινο.

Ιστορία Ποτίδαιας

Νέα Ποτίδαια κτίστηκε το 1923 από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης και της Κολολίμνου, πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Ποτίδαιας.

 

Περισσότερα...

Φλογητά

 

Τα Φλογητά είναι ένα παραθαλάσσιο δημοτικό διαμέρισμα κτισμένο αμφιθεατρικά με θέα την θάλασσα του Θερμαϊκού κόλπου. Κτίσθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Καππαδοκία. Οι 1520 κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία ενώ τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του εισοδήματός τους. Σημαντικός τουριστικός προορισμός, συγκεντρώνει πολλές χιλιάδες επισκεπτών στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Εδώ οι επιλογές σας δεν έχουν τέλος. Μπορείτε να ξεκινήσετε την μέρα σας απολαμβάνοντας το καφέ σας κάτω από την παχιά σκιά των δένδρων της παραλίας, ενώ δίπλα η πεντακάθαρη θάλασσα σας καλεί για ξένοιαστες βουτιές. Συνεχίζετε με απολαυστικούς μεζέδες σε μια από τις πολλές και προσεγμένες ταβέρνες, και επιλέγετε το απογευματινό μπάνιο ή την ξεκούραση. Το βράδυ όλα τα μαγαζιά - με αιχμή του δόρατος τα μπαράκια -σας περιμένουν για νύχτες ατέλειωτης διασκέδασης που σταματούν μόνο το ξημέρωμα. 

Στο «Ρωσικό» μετόχι μπορείτε να δείτε τις εργασίες αναπαλαίωσης των βυζαντινών κτισμάτων της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος από την 10 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που ετοιμάζει το πολυδύναμο «Κέντρο Χριστιανικού Πολιτισμού Χαλκιδικής» με την επωνυμία «Ιουστινιανός».

 

flogita_1 flogita_2

Διονυσίου

 

Άλλο ένα προσφυγικό χωριό του Δήμου. Οι ρίζες των κατοίκων του έρχονται από το Τσανάκαλε της Μικράς Ασίας. Πήρε το όνομά του από τα κτίσματα που υπήρχαν στην περιοχή και ανήκαν στην Ι Μ.Διονυσίου του Αγίου Όρους .Πρωτοπόροι γεωργοί οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών και λουλουδιών. Το 1974 αρκετοί κάτοικοι μετά από διανομή οικοπέδων κατέβηκαν στην παραλία του χωριού όπου και έκτισαν τον παραλιακό οικισμό με σύγχρονη ρυμοτομία.Από τότε η «Παραλία Διονυσίου» αναπτύσσεται τουριστικά εκμεταλλευόμενη την πραγματικά ωραία και μεγάλη «παραλία» της που το καλοκαίρι γεμίζει από χιλιάδες παραθεριστές ντόπιους και ξένους .Ιδανικός τόπος για διακοπές που συνδυάζει όλες τις καλοκαιρινές χαρές της με προσιτές τιμές. Ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό από «καφέ», μπαρ και ταβέρνες μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας για να ικανοποιήσετε τις γαστριμαργικές σας προτιμήσεις και να συνεχίσετε με την έντονη νυχτερινή ζωή. Το βράδυ του καλοκαιριού επισκεφθείτε την λαϊκή αγορά διαφόρων ειδών που στήνεται και πάρτε μέρος στο πολύχρωμο «πάρε-δώσε».

dionysiou_1

Σήμαντρα

 

Είναι το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα μετά τα Ν. Μουδανιά, στη Δημοτική Ενότητα Μουδανιών, με 2503 κατοίκους. Προσφυγικό χωριό και αυτό χτίστηκε από πρόσφυγες από την Αρτάκη της Προποντίδας και την Σεμέντρεια της Καππαδοκίας. Από την τελευταία πήρε και το όνομά του. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και το εμπόριο.Κάθε καλοκαίρι τον Αύγουστο διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες.Μέσα από τον χορό το τραγούδι τις εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες εκδηλώσεις συνδέεται το παρελθόν με το παρόν για να υπάρξει το μέλλον. Ένας άλλος λόγος που θα σας προκαλέσει να επισκεφτείτε τα Σήμαντρα , είναι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που γίνονται το τριήμερο των Αποκριών με αποκορύφωμα την παρέλαση των καρναβαλιστών και των αρμάτων τους που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα. Δωρεάν κρασί και ντόπια παραδοσιακά λουκάνικα που προσφέρονται σε όλους τους επισκέπτες συνοδεύουν το γλέντι και απογειώνουν το κέφι.

 

simantra_1 simantra_2

Πορταριά

 

Κτίστηκε στην περιοχή της αρχαίας πόλης «Σπάρτολες». Το όνομά του το οφείλει στην μεγάλη πόρτα που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Την περίοδο της εγκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή και μέχρι το 1925 αποτέλεσε διοικητικό κέντρο όπου ανήκαν οι νέοι οικισμοί. Η Πορταριά αποτελεί σημαντικό κομμάτι στο αγροτικό δυναμικό του Δήμου.Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της βερικοκιάς και τα υπερπρώιμα βερίκοκα Πορταριάς εξάγονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Κάθε χρόνο από την 1 η μέχρι τις 3 Μαΐου γιορτάζονται τα «Αγιοαθανάσια» όπου πολλοί αθλητές από όλη την Χαλκιδική παίρνουν μέρος στους λαϊκούς αγώνες που γίνονται στην μνήμη του Αγίου Αθανασίου του «Αθωνίτη».Επίσης κάθε Δεκαπενταύγουστο το χωριό γιορτάζει την κοίμηση της παναγίας με πανηγύρι.

portaria_1 portaria_2

Άγιος Μάμας

 

Στην «τούμπα» του Αγίου Μάμα ανασκαφικά ευρήματα δείχνουν σημάδια κατοίκησης από το 5000 π.Χ. Κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης του 1821 στην περιοχή του χωριού δόθηκε η «μάχη των ελών» και το χωριό καταστράφηκε από τους Τούρκους. Σήμερα είναι ένα κατ΄εξοχήν αγροτικό χωριό που εκμεταλλεύεται τον εύφορο κάμπο του. Χιλιάδες ελαιόδενδρα που είναι και το σήμα κατατεθέν της περιοχής έχουν καταστήσει τον Άγιο Μάμα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα συγκέντρωσης βρώσιμων ελιών άριστης ποιότητας.Στην καταγάλανη θάλασσα της παραλίας του Αγίου Μάμα που έχει μήκος 3500 μέτρα και αποτελεί κομμάτι του Τωροναίου κόλπου θα ευχαριστηθείτε το μπάνιο σας και στα παραθαλάσσια μπαράκια και «καφέ» θα απολαύσετε καφέ, ποτά και φαγητό από το πρωί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον Άγιο Μάμα.

Βίος Αγίου Μάμαντος

Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στην Γάγγρα της Παφλαγονίας το 260, από ευσεβείς γονείς τον Θεόδοτο και την Ρουφίνα.Ο Άγιος Μάμας ορφανός από γονείς μεγαλώνει από επιφανή γυναίκα της περιοχής ονομαζόμενη Αμμία Μητρώνα.Η πρώτη του λέξη είναι "μαμά". Γι'αυτό και το συγκεκριμένο όνομα (Μάμας).Του διδάσκει την Αγία Γραφή και γίνεται φανατικός χριστιανός.Για το Χριστιανικό του έργο υφίσταται φρικτά βασανιστήρια και θανατώνεται από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο στις 2 Σεπτεμβρίου περνώντας στην αιωνιότητα ο Άγιος πλέον και Μεγαλομάρτυρας Του Χριστού Μάμας.

"Μάμα δίδου πάντοτε την αρωγήν σου Γερασίμω σπεύδοντι τη χάριτί σου"

 

agios_mamas_1 agios_mamas_2 agios_mamas_3

Άγιος Παντελεήμονας

 

Αν ψάχνετε να βρείτε την απόλυτη γαλήνη της ελληνικής επαρχίας επισκεφτείτε τον Άγιο Παντελεήμονα. Μικρό προσφυγικό αγροτικό χωριό που οι κάτοικοί του κατάγονταν από την Προικόνησο της Μικράς Ασίας.Μαζί τους στον νέο τόπο έφεραν ήθη και έθιμα από την παλιά αλησμόνητη πατρίδα, πολλά από τα οποία τα διατηρούν μέχρι σήμερα. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό θα βρείτε την πανέμορφη τοποθεσία «Καραγάτσια». Ένα μέρος με αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά όπου μπορείτε να απολαύσετε την γαλήνια ησυχία που διακόπτεται μόνο από τις μελωδικές φωνές των μονίμων κατοίκων της.

agios_panteleimonas_1 agios_panteleimonas_2

 

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Visit Nea Propontida

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα